Pressmeddelande -
Pressinbjudan: Freja anorexi- och bulimicentrum öppnar i nya lokaler
Psykiatriska klinikens enhet för ätstörningar i Umeå, Freja anorexi- och bulimicentrum, bedriver sedan februari 2011 sin verksamhet i nya lokaler. Verksamheten, som nu flyttat in i de lokaler som tidigare tillhörde Böleängs hälsocentral, innehåller både öppenvårdsmottagning och femdygnsvård med möjlighet till övernattning för sex patienter.
– Vi är oerhört glada över att vi fått dom här lokalerna som innebär att vi kan ha gemensamma lokaler för öppenvården och femdygnsvården. Samtidigt som vi möts har vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin i länet precis fått ett gemensamt vårdprogram för ätstörningar. Det är något unikt och känns jätteroligt, säger Gabriella Segerberg, sektionschef, Freja anorexi- och bulimicentrum.
Freja anorexi- och bulimicentrum hälsar nu media varmt välkomna till öppet hus i de nya lokalerna.
Tid: Torsdagen den 14 april kl. 10:00–15:00
Plats: Enbärsvägen 5, Umeå (före detta Böleängs hälsocentrals gamla lokaler)
Under dagen visar vi er våra nya lokaler och berättar mer om vår verksamhet.
Freja anorexi- och bulimicentrum tar varje år emot mellan 110-130 patienter över 18 år som önskar hjälp med sina ätstörningar. Patienterna kommer främst från Västerbotten men också från övriga landsting i norra regionen. För att komma som patient till Freja kan man söka själv eller komma på remiss.
Behandlingen bygger på att man som patient deltar frivilligt, är motiverad och är aktivt deltagande. Behandlingen som anpassas individuellt efter varje patient kan innehålla både individuell behandling och behandling i grupp. Den individuella vårdplanen utformas alltid tillsammans med patienten och kan till exempel innehålla behandlingsinterventioner som individuell samtalsbehandling, viktstöd med matdagbok, bildterapi, sjukgymnastik med bland annat basal kroppskännedom, psykoterapi, måltidsbehandling och familjesamtal. Anhöriga erbjuds stöd med anhörigträffar och samtal.
Målsättningen med behandlingen är bland annat att normalisera mathållning och ätmönster, uppnå och stabilisera en normal kroppsvikt samt att uppnå en mer realistisk självbild och verka för personlig utveckling och hälsa. Effekterna av behandlingen är ofta att patienten kan återgå till studier eller arbete, att medicinska komplikationer minskar och att livskvaliteten ökar.
Behandlingsteamet på Freja består av läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast, psykologer, socionom, och skötare. Alla i personalgruppen har psykoterapeutisk kompetens.
För mer information, kontakta:
Gabriella Segerberg, sektionschef, Freja anorexi- och bulimicentrum, 090-785 09 61 eller 070-689 94 40