Gå direkt till innehåll
På bild: "Hjärnladyn" Jenny Åkerman
På bild: "Hjärnladyn" Jenny Åkerman

Pressmeddelande -

​Psykeveckan en folkrörelse som väcker hopp

På måndag startar den årligen återkommande och så viktiga Psykeveckan. Vecka 45 i Västerbotten är en tradition att lägga på minnet. Region Västerbotten, studieförbundet ABF Umeåregionen, Svenska kyrkan, Umeå kommun och brukarföreningarna runt psykisk hälsa arrangerar kostnadsfria föreläsningar och kulturella arrangemang med syftet att sprida hopp, öka kunskap och ge nya insikter om psykisk hälsa. Nytt för i år är att alla föreläsningar i Umeå livesänds och kommer att kunna ses två veckor efter genomförandet.

-Vi i Psykeveckagruppen arbetar hårt under hela året för att göra ett spännande och lärorikt program med olika beröringspunkter om psykisk hälsa och den feedback vi redan fått om årets program talar för att vi lyckats igen. Vi tar alltid chansen att bidra med verktyg för de viktiga samtalen för att öka kunskapen och ge hopp för dessa ofta stigmatiserade ämnen rörande psykisk ohälsa, säger Claudia Kerttu, länsdelssamordnare vid Region Västerbotten.”

Årets föreläsningar arrangeras på Kulturhuset Väven mellan 4 och 7 november, och söndag den 10 november har Svenska kyrkan reflektion om Tro och galenskap på församlingsgården, Östra Esplanaden 9.

Vävens föreläsningar livesänds och kommer att kunna ses två veckor efter genomförandet är regionvasterbotten.se/play, facebooksidorna Psykeveckan v 45 i Västerbotten och ABF Umeåregionen. Andra sätt att ge uttryck för känslor, hopp och välmående är de två workshops som kommer äga rum under veckan, på tisdagen linedance och på onsdagen måla för livet samt de två artisterna Ellinor Springstrike och Ida Boijas musik uppträdanden.

En del av vägen till bättre mående är fysisk aktivitet, med målet att få folk-i-rörelse, och om detta kommer Markus Nyström, leg psykolog föreläsa mer om.

”Hjärnladyn” Jenny Åkerman håller på onsdagen ett seminarium om livet med olika diagnoser och hur vardagen kan påverkas både negativt men framförallt positivt.

Yvonne Andersson utredare och analytiker på Statens medieråd kommer på onsdagen att lära oss mer om hur barn och unga i Sverige använder medier och om det egentligen har någon skadlig inverkan?

Arrangemangen samordnas av olika konstellationer lokalt runt om i länet. Mer information för varje ort hittas hos de olika kommunerna, via facebook Psykeveckan v 45 i Västerbotten och ABF Umeåregionen, och på Region Västerbottens hemsida.

För mer information:

Claudia Kerttu
Länsdelssamordnare Umeå
076-766 57 29
claudia.kerttu@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige