Gå direkt till innehåll

Ämnen: Sociala frågor

Staffan Berglund, barnläkare och medicinsk chef.

Ny enhet för akut sjuka barn öppnar på Norrlands universitetssjukhus

I dag den 31 mars öppnar en helt ny enhet på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Den ersätter den tidigare dagjouren på barnmottagningen och syftar till att förbättra patientsäkerhet, flöden, arbetsmiljö och rutiner för handläggning av akuta barnmedicinska barn och ungdomar i behov av specialistvård.

Stian Kvalvik är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten.

Västerbottens ambulanssjukvård har bäst bemötande i landet

Region Västerbotten har Sveriges bästa bemötande inom ambulansvård enligt den första nationella patientenkäten inom området. Resultatet visar att ambulanssjukvården Västerbotten ligger över snittet eller högst på samtliga områden i undersökningen.

– Det finns en stor risk att vården blir fördröjd för många samer för att de väntar med att söka vård till dess att de befinner sig nära sin listade hälsocentral. Foto: Jonas Westling

Invånare kan få rådgivning av en sjuksköterska med samisk kulturkompetens

Kunskapsnätverket för samisk hälsa har tagit initiativ till att utveckla en anpassad kontaktväg till primärvården för samer. Via telefon och videosamtal ger en sjuksköterska med samisk kulturkompetens rådgivning och stöd i att söka vård. Det är en del i arbetet med att säkerställa god hälsa och vård på lika villkor för det samiska folket.

Förlossningsvård i Västerbotten – rapport från Patientnämnden

Förlossningsvård i Västerbotten – rapport från Patientnämnden

Den 22 februari fastställde Patientnämnden Västerbotten rapporten ”Förlossningsvård i Västerbotten”. Den baseras på totalt 17 ärenden som handlagts av patientnämnden och som främst är kopplade till Centrum för obstetrik och gynekologi i Västerbotten. Rapporten belyser förbättringsområden för att säkerställa en bättre förlossningsvård för kvinnor.

Lex Maria: Nyfött barn avled

Lex Maria: Nyfött barn avled

Flera timmar efter att en gravid kvinna kommit till förlossningen gjordes ett akut kejsarsnitt. Trots intensiva insatser avled barnet.

Anna-Maria Stenlund, områdeschef för tandvården i Region Västerbotten, leder en organisation som har utveckling och omställning i fokus.

Folktandvården satsar stort på förebyggande tandvård

I april startar folktandvården i Region Västerbotten en ny hälsoodontologisk avdelning på tre orter i Västerbotten. Målet med den länsövergripande verksamheten är att förebygga tandlossning och karies och stärka munhälsan för invånare i alla åldrar.

Pressinbjudan: Inga svårläkta sår och vård i världsklass är målet

Tisdag den 4 februari samlas nästan 200 medarbetare och chefer från regionen och den kommunala vård och omsorgen för att lära mer om svårläkta sår. Dessa medför ofta ett stort lidande för patienterna samt långa och kostsamma behandlingar. Region Västerbotten och Umeå kommun har tillsammans arbetat med att förbättra teoretiska och praktiska kunskaper inom prevention och behandling av svårläkta sår.

Nytt kunskapsunderlag belyser vikten av ett långsiktigt hållbart läkemedelssystem

Nytt kunskapsunderlag belyser vikten av ett långsiktigt hållbart läkemedelssystem

I dag presenteras ett kunskapsunderlag om det svenska läkemedelssystemet och dess förmåga att tillgängliggöra europeiskt marknadsgodkända särläkemedel, läkemedel för i huvudsak sällsynta sjukdomar. Det står klart att systemet har många styrkor och att dessa bör bevaras i en framtida modernisering av systemet. Kunskapsunderlaget har tagits fram av Region Västerbotten och Region Örebro län.

BUP i fokus för patientnämndens rapport

Den 12 december fastställde Patientnämnden Västerbotten rapporten ”BUP i fokus”. Den baseras på totalt 57 ärenden som handlagts av patientnämnden och som är kopplade till barn- och ungdomspsykiatrin i länet. Rapporten belyser flera viktiga områden där förbättringar behövs för att säkerställa en bättre vård för barn och ungdomar.

Anna Sundén blir ny områdeschef för Länssjukvårdsområde 2. Foto: Petra Olgarsson.

Anna Sundén blir områdeschef för Länssjukvårdsområde 2

Nu är det klart att Anna Sundén har utsetts till områdeschef för Länssjukvårdsområde 2 i Region Västerbotten. Hon kommer närmast från tjänsten som verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicin Västerbotten och tillträder sitt nya uppdrag den 1 februari 2025.

Universitetssjukvården, med Norrlands universitetssjukhus i spetsen, är viktig för tillgången till och utvecklingen av specialiserad och högspecialiserad vård, forskning och utbildning i norra sjukvårdsregionen.

Universitetssjukvården i norr behåller sin status

Alla 21 universitetssjukvårdsenheter, USVE, i regionen uppfyller kraven för att bedriva universitetssjukvård och behåller därmed sin status, visar senaste utvärderingen. En av dem är Barn- och ungdomspsykiatrisk klinik, i Region Västerbotten, som dessutom är en av få Bup-kliniker i landet som har status som USVE.

Foto: Region Västerbotten / Daniel Marklund

Så fick psykiatrin med patienterna i vårdutvecklingen


På psykiatrin i Skellefteå har ett arbetssätt utvecklats så att patienterna är med och påverkar hur verksamheten ska bedrivas.
– Jag tror att det kan stärka tilliten. Att vi vill höra deras åsikt och inte bara bestämmer saker, säger Ingrid Sundman som är överläkare på psykiatriska avdelningen i Skellefteå.

Varje år vid den här tiden planerar alla verksamheter inom Region Västerbott

Under hösten pågår en nationell informationskampanj med syftet att skapa intresse och engagemang om erbjudandet.

Kampanj i Västerbotten ska få fler att vaccinera sig mot HPV innan årets slut

Sedan hösten 2022 har 56,3 procent av länets kvinnor som är födda 1994–1999 tagit del av erbjudandet om kostnadsfri vaccinering mot humant papillomvirus, HPV. Nu kraftsamlar Region Västerbotten tillsammans med övriga regioner för att nå målet på 70 procent innan årets slut.
Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV inom skolvaccinationsprogrammet. Skolvaccinationen beräknas leda till

Västerbotten toppar listorna med flest donationer per miljon invånare och ligger på en femteplats bland landets regioner. Men fler donatorer behövs.

Västerbotten fortfarande i topp i antal organdonationer

Förra året kunde 258 personer i Sverige bli organdonatorer. Det är det högsta antal som någonsin registrerats. Det resulterade i att bland annat omkring 800 liv kunde räddas. Västerbotten är fortfarande en av de regioner där flest donationer görs och under donationsveckan nästa vecka finns förhoppningen att fler invånare ska ta ställning.
Varje år kan liv räddas tack vare organdonationer. Men

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige