Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Region Västerbotten med i regeringssatsning kring traumavård för barn

Region Västerbotten har utsetts till modellområde för en regeringssatsning för att öka kunskapen kompetensen för traumavård i Sverige för barn och ungdomar. En mängd aktiviteter är påbörjade i Västerbotten och fokus ligger på barnens bästa.

Runt om i Sverige pågår ett arbete för att öka hälso– och sjukvårdens kompetens om traumatisering hos barn och nå en likvärdig tillgång till stöd och behandling oavsett region i landet.

Bakgrunden till satsningen är kritik från FN:s kommitté för barnens rättigheter om bland annat brister i genomförandet av FN:s barnkonvention, otydligheter i vårdkedjor och stora regionala skillnader i vilket stöd barnen får.

Kritiken ledde till att regeringen beslutade om en satsning på kompetensutveckling i psykiatrisk traumavård för anställda inom Barn- och ungdomspsykiatrin och första linjen.

För att utveckla olika delar av förslagen i regeringsuppdraget, och inhämta nya idéer, utsågs två modellområden; Region Skåne och Region Västerbotten.

– Region Västerbotten har en lång tradition av ett strukturerat förbättringsarbete och kan dessutom tillföra projektet både glesbygdskompetens, erfarenhet av digitala vårdmöten och kunskap att jobba länsövergripande med många enheter, säger Barbro Helgesson, vårdutvecklare inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Kompetenshöjning

Jessika Nyström och Barbro Helgesson från Region Västerbotten berättar att ungdomshälsan, regionens ungdomsmottagningar, barnahus, primärvårdens hälsocentraler, barn- och ungdomspsykiatrin och kompetenscentrum för mödra- och barnhälsovård tillsammans ska arbeta med att kompetensutveckla traumavården för personal som möter barn och ungdomar.

– Att vara ett modellområde innebär stora möjligheter till kompetenshöjning i hela Västerbotten. Det ökar möjligheten till effektiva vårdkedjor, vilket blir ännu viktigare då väntetiderna måste minska. Trauma orsakar mycket lidande och det är därför viktigt att vården uppmärksammar och kan erbjuda ett snabbt och passande bemötande, krisstöd och behandling för den här gruppen, säger Jessika Nyström verksamhetsutvecklare för primärvården.

Trauma hos barn

Barn och unga kan ha svårt att må bra igen efter att ha varit med om allvarliga händelser som exempelvis flykt eller övergrepp. Barnen kan få kraftig oro, plågsamma minnen eller mardrömmar. Posttraumatiskt stressyndrom hos barn skiljer sig delvis från vuxnas symptom. Även utredning och behandling kan vara olika för vuxna och barn.

En viktig del i kunskapsutvecklingen är också att vi behöver nyansera den klassiska bilden av barns utsatthet i dagens samhälle. Barn blir utsatta i situationer och miljöer där vuxna inte närvarar, så som i sociala medier och på internet. Därför är det extra viktigt för vuxna och personal att hänga med i övriga samhällets utveckling, berättar Barbro Helgesson.

Inplanerade aktiviteter

  • Länsstyrelsen anordnar tillsammans med “Trauma på kartan” en utbildningsdag 21 november 2019, om våld mot barn och traumatisering ur parallella verksamhetsperspektiv. Att upptäcka och bemöta samt samverka. Målgruppen är kommun- och regionmedarbetare inom första linjen.
  • Barnafrids Traumakonferens i Umeå, som planeras till den 22 november 2019 med länsgemensam inbjudan för regionmedarbetare inom första linjen och BUP på specialistnivå.
  • Webbutbildning, grunder i trauma erbjuds samtliga medarbetare inom Region Västerbotten som kommer i kontakt med barn och unga.
  • Traumafokuserad-KBT utbildning (TF-KBT) i Umeå november 2020. Barnafrid Linköping kommer upp till Umeå och genomför uppdragsutbildning om ca 32 platser. Därefter hålls grupphandledning med utbildningspatient, 10 månader efter avslutad utbildning via skype.
  • Barnbok Big feelings (om trauma) - översättning till svenska

Kompetenshöjningen kommer att innehålla utbildning i baskunskaper i trauma, bedömning, behandling, krisstöd.

Mer information

Jessika Nyström
Verksamhetsutvecklare
Psykisk hälsa, Primärvård
Region Västerbotten
073-072 18 95

Barbro Helgesson
Vårdutvecklare
Barn- och ungdomspsykiatrin
Region Västerbotten
070-559 68 27

Presskontakt
Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-049 46 53

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige