Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Region Västerbotten skickar in begäran om att få aktivera krislägesavtalet

Region Västerbotten har idag beslutat om att skicka in en begäran om att krislägesavtalet ska aktiveras för personal inom intensivvårdsverksamheten och infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus samt vårdavdelningar som vårdar covid-19-patienter på Skellefteå lasarett.

Just nu vårdas 67 personer på sjukhus och 17 av dessa på en intensivvårdsavdelning. Det är den högsta siffran sedan pandemins start.

– Med anledning av den ansträngda situationen ansöker vi om att aktivera krislägesavtalet. Vårdläget är enormt ansträngt inom vissa verksamheter och vi förutspår en ytterligare ökning av covid-19 patienter, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

Beslutet fattades under eftermiddagen av regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S). Ett aktiverat krislägesavtal innebär bland annat att arbetstiden kan ökas till 48 timmar i veckan.

– Vi har sett över alla möjligheter att omfördela personal samt bemanna upp med övertid för att säkerställa vården av covid-patienter, men det räcker inte. Det här är en sista utväg i ett mycket tufft läge där många medarbetare arbetat hårt under hela pandemin. Avtalet innebär att man kommer att schemaläggas med långa pass, säger Brita Winsa.

Ansträngt läge
Beslutet innebär att Region Västerbotten begär att styrelserna för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation, fattar beslut om aktivering av krislägesavtalet för undersköterskor, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor inom intensivvården och infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus, samt vid vårdavdelningar som vårdar covid-19- patienter på Skellefteå lasarett.

Region Västerbotten och länets tre sjukhusen befinner sig i förstärkningsläge med anledning av pandemin och har inrättat en regional särskild sjukvårdsledning för att hantera pandemisituationen.

Fakta om krislägesavtalet
Avtalet aktiveras av Sveriges kommuner och regioner, SKR, efter begäran av arbetsgivare. Först måste arbetsgivaren själv ha försökt lösa situationen.

Avtalet innebär att ordinarie kollektivavtal eller enskilda överenskommelser inte längre gäller. De ersätts i stället med villkoren i krislägesavtalet, som innebär längre arbetstid och högre lön.

Den ordinarie arbetstiden inom krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera mellan veckorna, så länge den totala arbetstiden under fyra veckor är maximalt 192 timmar.

Förutom ordinarie månadslön eller timlön utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Det innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Vid så kallad särskild nödfallsövertid höjs krisersättningen till 150 procent av lönen per timme.

Efter att krislägesavtalet har aktiverats är det aktiverat tills Region Västerbotten begär att det avaktiveras.

Mer information
Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen, 070-250 05 41.
Tommy Svensson, tf regiondirektör, 072-227 54 84.
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, 070-352 47 16.

Presskontakt
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige