Gå direkt till innehåll
Johannes Norberg specialistläkare i geriatrik vid Skellefteå lasarett och Nina Johansson, osteoporoskoordinator vid Rehabcentrum i Skellefteå. FOTO: Per Strömbro/Region Västerbotten
Johannes Norberg specialistläkare i geriatrik vid Skellefteå lasarett och Nina Johansson, osteoporoskoordinator vid Rehabcentrum i Skellefteå. FOTO: Per Strömbro/Region Västerbotten

Pressmeddelande -

Region Västerbotten tar krafttag mot osteoporos

Personer över 50 år som drabbas av en fraktur löper stor risk att drabbas av nya skelettskador. Det är plågsamt och resurskrävande. Men det går att förebygga. Som en del av ett nationellt arbete ska Region Västerbotten nu förbättra hanteringen kring osteoporos, även känt som benskörhet.

– Osteoporosfrakturer faller mellan stolarna, ett glapp mellan specialistvård och primärvård. Men såväl individ som vårdapparaten och samhället i stort har mycket att vinna på vi jobbar mer strukturerat med frågan, säger Johannes Norberg specialistläkare i geriatrik och projektledare för införandet av frakturkedja i regionen.

I Sverige förekommer årligen cirka 85 000 osteoporosrelaterade frakturer i befolkningen som är över 50 år. Hälften av alla kvinnor och var fjärde man kommer att drabbas.

Går att påverka

En av de starkaste riskfaktorerna för ny fraktur är att personen redan tidigare har haft en fraktur. För en person som är över 50 år fördubblar en fraktur i höft, kota, bäcken, överarm eller handled risken för en ny skelettskada. Risken är som störst under de två första åren efter att personen har fått en fraktur.

– Det beror inte bara på otur eller ”sånt som händer”. Det går att påverka – inte minst för att förebygga ytterligare frakturer, säger Johannes Norberg.

Han har ingått i en nationell arbetsgrupp bestående av representanter från olika delar av vården som arbetar med införandet av ett så kallat personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för att förebygga osteoporos. Vårdförloppet, som framöver kommer att införas i samtliga landets regioner, inleds vid misstanke om osteoporos hos patient som nyligen haft en lågenergifraktur och därmed har hög risk för ny fraktur. Förloppet kallas frakturkedja och omfattar utredande och behandlande åtgärder och avslutas när en plan för uppföljning har upprättats tillsammans med patienten.

Osteoporoskoordinatorer

Målgrupp är patienter med fraktur, i första hand i höft, kota, bäcken, överarm eller handled. Bara i Västerbotten rör det sig uppskattningsvis om 1 500–2 000 fall per år och för att lokalisera dem har osteoporoskoordinatorer tillsatts i Skellefteå och Umeå.

– Det finns ett frakturregister och vår uppgift är att screena för att hitta patienter från 50 år och uppåt med misstänkt osteoporos. Om vi hittar en riskpatient får de en enkät och ett erbjudande om en riskvärdering, säger Nina Johansson vid Rehabcentrum i Skellefteå, en av osteoporoskoordinatorerna.

Det kan leda till att vissa patienter även får göra en bentäthetsmätning och de som har en hög risk för fler frakturer får en remiss till hälsocentralen för läkemedelsbehandling mot osteoporos.

– Det finns åtgärder för att minska fallolyckor och billiga läkemedel som behandlar osteoporos effektivt så att risken för ny fraktur halveras. Tyvärr får inte alla som behöver det den behandlingen idag och det vill vi komma till rätta med genom att överbrygga glappet mellan specialistvården och primärvården. Strukturerad sekundärprevention, precis som vi redan jobbar med patienter som drabbats hjärtinfarkt eller stroke, säger Johannes Norberg.

Minskat lidande

För samhället innebär varje fraktur i regel kostnader på hundratusentals kronor.

– Det har visat sig att det spar resurser när man aktivt jobbar med att förebygga osteoporosfrakturer, men framför allt besparar det sjuklighet och lidande för personen. Frakturer är plågsamma och gör ont. Drabbas du blir du dessutom beroende av andra och begränsar dig eller får svårt att klara dig själv. Det vill vi undvika, säger Johannes Norberg.

Mer information
Johannes Norberg

specialistläkare
Region Västerbotten
070 275 42 22

Presskontakt
Per Strömbro
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072 554 05 95

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige