Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rekordhögt tryck på vården

Vårdpersonal i Umeå vittnar om rekordhögt söktryck både på hälsocentralerna, primärvårdsjouren och 1177 Vårdguiden på telefon. Många söker vård för besvär som inte är akuta – nu vädjar personalen till invånarna att tänka efter en gång till och bara söka vård om man verkligen behöver.

Hälso- och sjukvårdpersonal i Umeå vittnar om ett rekordhögt söktryck de senaste dagarna vilket har resulterat i långa köer, både på hälsocentralerna, primärvårdsjouren i Umeå och på 1177 Vårdguiden på telefon.

Orsakerna till det ökade trycket är flera. Personal är sjuka och frånvarande för vård av barn, man hanterar uppskjuten vård efter pandemin och lägger resurser på vaccinationer.

– Nu är det de svårast sjuka som vi måste ta emot och övriga måste vänta, säger Karl-Gustav Forsberg, verksamhetschef, primärvård öst. Man ska komma ihåg att Ålidhems hälsocentral, där primärvårdsjouren håller hus, inte är en kvällsöppen hälsocentral.

Besök 1177.se i första hand

De långa köerna oroar personalen, eftersom det gör att de som behöver akut vård får vänta på det samt att det innebär en sämre arbetsmiljö med stress och minskad möjlighet att ta raster för personalen.

– Det är viktigt att man söker vård på rätt mottagning så att de som verkligen behöver akut hjälp inte får vänta. På kvällar och helger kan man ringa 1177 för att få vägledning. Vi vädjar också till att man först söker upp den information som finns att läsa på 1177.se, i flera fall vi har sett de senaste dagarna hade det räckt att följa de råd om egenvård som finns där, säger Karl-Gustav Forsberg.

Ring 1177 innan du åker till primärvårdsjouren

Om man får en sjukdom eller skada bör man besöka webbplatsen 1177.se för råd, och vid behov vända sig till sin hälsocentral under dagtid.

Om hälsocentralen är stängd kan man ringa 1177 som har öppet dygnet runt. Då hjälper en sjuksköterska till med att bedöma besvären.

– Många gånger räcker det med att man läser på 1177.se och själv lindrar besvären, för att kontakta sin hälsocentral när de öppnar. Men ibland kan man behöva åka in till primärvårdsjouren eller akutmottagningen. Du ska alltid ringa 1177 innan du åker till primärvårdsjouren, säger Karl-Gustav Forsberg.

Förnya recept på 1177.se

Primärvårdsjouren hjälper patienter med akuta problem som inte kan vänta till nästa dag, men de utreder inte långvariga besvär eller förlänger recept. Då ska du vända dig till din hälsocentral antingen via telefon på dagtid eller genom att logga in på 1177.se.

Mer information

Karl-Gustav Forsberg
Verksamhetschef, primärvård öst
Region Västerbotten
070-327 35 09

_______________________________________________________________________

Presskontakt

Lotta Norlander
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 70 89
lotta.norlander@regionvasterbotten.se

Ämnen

Taggar

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Ulrika Johansson

Ulrika Johansson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-582 70 62
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-6857233
Micaela Löwenhöök

Micaela Löwenhöök

Presskontakt Regionala utvecklingsfrågor, opinionsbildning +46 (0)70- 316 37 01
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige