Pressmeddelande -
Resistenta bakterier hotar både hälsa och ekonomi
Resistenta bakterier är inte bara ett hot mot människors liv och hälsa. I förra veckan gav Folkhälsomyndigheten ut en rapport som visar att de också beräknas kosta svensk sjukvård minst fem miljarder kronor fram till år 2024.
– Vi måste fortsätta att prioritera arbetet mot antibiotikaresistens både för patientsäkerheten och för ekonomin, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
Sjukvårdens direkta resistenskostnader för patientvård och smittspårning landar på minst fem miljarder kronor fram till år 2024. Om kostnadsökningen enligt beräkningsmodellen som använts fördelar sig jämnt efter befolkningen skulle det motsvara en kostnad på 134 miljoner kronor för Västerbottens läns landsting.
– Detta är en utveckling som vi gemensamt kan bromsa. Sverige i allmänhet och Västerbotten i synnerhet har varit jämförelsevis restriktiv med antibiotikaförskrivning. Misslyckas vi, innebär det både onödigt lidande och mindre pengar att utveckla hälso- och sjukvården, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.
Prioriterat arbete
Men, den beräkningen gäller bara om Sverige lyckas hålla den ökningstakt av resistenta bakterier som vi har idag. Om nivån av resistenta bakterier blir som i Tyskland fördubblas kostnaderna och blir det som i Italien mer än femfaldigas dem.
– Vi har kunskap om vilka metoder som är effektiva i arbetet mot antibiotikaresistens men måste fortsätta att prioritera arbetet högt både för patientsäkerheten och för ekonomin. Förebyggande är alltid effektivare och billigare än behandling, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
Indirekta kostnader
Beräkningsmodellen har använts för att ta fram sjukvårdens direkta kostnader som är dyrare läkemedel, längre vårdtider och smittspårning. Nu ska modellen utvecklas för att ta med indirekta kostnader för att uppskatta total kostnad för sjukvården och samhället.
Indirekta kostnader är bland annat produktionsbortfall i samband med ökad sjukdomsbörda och konsekvenser av smittspridning, som stängda vårdavdelningar och inställda operationer.
Läs rapporten på Folkhälsomyndighetens webbplats
Mer information
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, 070-969 51 40
Anders Sylvan, landstingsdirektör, 072-707 72 50
Vänliga hälsningar
Jan Alfredsson, landstingets kommunikationsstab
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum