Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Resultat av eftergranskning av gynekologiska cellprover klar

Det var bland annat brister i organisation och arbetsformer som ledde till att cellprover från kvinnor i Jämtlands län felbedömdes och i vissa fall fördröjde diagnos och behandling.

Det framgår av den händelseanalys som nu slutförts av Västerbottens läns landsting som via Laboratoriemedicin ansvarar för analysverksamheten i Östersund.

I rapporten utreds misstanken om att cellprover tagna åren 2008–början av 2012 underdiagnostiserats, dvs. alltför få har utretts vidare för förebyggande av cancer. Den analyserar också rutinerna för hur man diagnostiserar prover och hur Laboratoriemedicin vid Västerbottens läns landsting kan utveckla cellprovshanteringen i Jämtland till de rutiner som gäller i Västerbotten.

Händelseanalysen påvisar en rad förhållanden som gjort att fel kunnat uppstå. Man konstaterar att diagnostiken är svår med många tolkningsmöjligheter men att bättre rutiner tidigare kunde ha fångat systematiska avvikelser. Rapporten konstaterar brister i organisation, ledning, kommunikation, arbetssätt och teknisk utrustning.

– Vi beklagar det inträffade och omedelbara åtgärder vidtogs redan när detta uppdagades våren 2012 för att förbättra kvaliteten, säger Jens Boman, verksamhetschef vid Laboratoriemedicin. Ytterligare förbättringar av verksamheten kommer att göras utifrån de förslag som framkommit i den händelseanalys som genomförts. Samtliga föreslagna åtgärder kommer att genomföras (om de inte redan är genomförda).

Sedan maj 2012 har ett externt laboratorium på uppdrag av Västerbottens läns landsting eftergranskat totalt 11 135 prover och funnit 125 prover som omklassificerats. Den fortsatta uppföljningen har bland annat lett till att ett 40-tal kvinnor opererats med så kallad konisation i cancerförebyggande syfte.

– Alla kvinnor vars prover blivit omklassificerade är kontaktade och utredda, säger Pia Collberg som är mödrahälsovårdsöverläkare i Jämtlands läns landsting, och jag hoppas att de känner sig väl omhändertagna.

För att garantera kvalitet och patientsäkerhet förslår händelseanalysen en rad åtgärder.

– Det viktigaste är att kvalitetssäkra verksamheten, säger Jens Boman. Det kommer att ske bland annat genom en ackrediteringsprocess.

Bland övriga åtgärder märks förbättrade diagnosmöjligheter i form av vätskebaserad cytologi och möjlighet till HPV-diagnostik, vidareutbildning, kollegial granskning och kontinuerlig kontroll.

Händelsen anmäls också till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

För mer information:
Jens Boman, verksamhetschef för Laboratoriemedicin i Västerbotten, tfn 072-248 84 70 Pia Collberg, mödrahälsovårdsöverläkare, Jämtlands läns landsting, tfn 063-15 37 35

 

Fakta gynekologiska cellprover
Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmodern, den del som kallas livmodertappen och som mynnar ut i slidan. Provet kan tidigt visa om det finns cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer.

Den vanligaste typen av cellförändring beror på ett virus som sprids via samlag. I de allra flesta fall gör kroppen sig av med den inflammation som viruset ger upphov till, men ibland kan en cellförändring långsamt utvecklas.

Vissa cellförändringar som upptäcks vid cellprov kan senare utvecklas till cancer om de inte behandlas. Dessa cellförändringar utreds på kvinnosjukvårdens mottagning och tas vanligtvis bort med ett mindre ingrepp.

Det tar lång tid innan cellförändringar utvecklas till livmoderhalscancer, vanligtvis tio till femton år. Det är därför mycket ovanligt att redan utvecklad cancer upptäcks vid cellprovtagningen, men det händer någon enstaka gång. Då brukar cancern vara i ett tidigt stadium och behandlingen kan bli enklare och ge färre biverkningar.

Varje år får knappt 450 svenska kvinnor livmoderhalscancer medan många fler, ungefär 30 000 kvinnor, får besked om att de har cellförändringar.

Att regelbundet lämna cellprov ger ett starkt skydd mot livmoderhalscancer genom att cellförändringar kan hittas innan de har utvecklats till cancer.

Mer information om gynekologiska cellprover och cellförändringar på livmodertappen finns på www.1177.se

 

hälsningar
Malin Åberg
Kommunikationschef

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige