Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

RS-virus ökar i Västerbottens län

Just nu sprids flera luftvägsinfektioner i länet. Däribland ökar smittspridningen av RS-virus, vilket märks av på Barn- och ungdomscentrum Västerbotten. Oftast är sjukdomen lindrig, men en del barn kan bli allvarligt sjuka.

– Just nu ser vi en ökning av RS-virus i länet. Under vinterhalvåret brukar fler bli sjuka av RS-virus, men i likhet med influensan kan smittspridningen komma vid varierande tidpunkter på säsongen och utbrotten kan vara olika kraftiga från år till år, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare, Region Västerbotten.

RS-virus är ett virus som orsakar infektioner i luftvägarna. För de flesta ger det en vanlig förkylning, men barn som är under sex månader kan få kraftigare symtom. Nästan alla barn får en infektion med RS-virus under de första två levnadsåren.

– RS-virus kan ge andningsbesvär hos små barn då det produceras mycket slem som kan täppa till luftvägarna så att det blir jobbigt att andas. Nästäppan kan göra att det bli svårt att äta för de minsta som är beroende av näsandning vid matning, säger Deborah Frithiof, överläkare på Barn- och ungdomscentrum Västerbotten.

Just nu är influensa vanligast bland de barn som söker vård på sjukhus, men det förekommer även andra luftvägsvirus såsom covid-19 som orsakar enstaka inläggningar hos barn.

Minska risken för smitta

– Ofta blir de minsta barnen smittade från syskon som går på förskolan. Om man är hemma med ett sjukt barn är det bra att även hålla friska syskonen hemma. Sjukdomar kan spridas snabbt, och det kan vara någon på förskolan som har ett nyfött syskon hemma som kan bli väldigt sjukt, säger Deborah Frithiof.

Det finns flera sätt att minska risken för att barnet blir smittat och minska risken för att smittan sprids vidare:

  • Håll små barn med nytillkomna förkylningssymtom hemma från förskola för att minska risken att smitta andra barn. Smittsamheten är störst i början av sjukdomen.
  • Träffa inte personer med förkylningssymtom.
  • Tvätta händer och rengör leksaker ofta.
  • Undvik trängsel och håll avstånd till andra inomhus.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.

Om barnet blir sjukt

För att vara förberedd är det bra att ha vissa läkemedel i hemmet. Symtomen kan oftast lindras på samma sätt som vid en vanlig förkylning.

– Det man kan tänka på att ha hemma är receptfria febernedsättande läkemedel, näsdroppar med koksaltslösning och gärna en nässug. Feber i sig är inte farligt och behöver inte behandlas om barnet inte är påverkat. Ha gärna barnet i högläge även vid sömn. Ge även rikligt med dryck, säger Deborah Frithiof och fortsätter:

– Det är endast enstaka barn som behöver sjukhusvård, de flesta klarar sig bra med stöd från sina föräldrar. Testa att behandla i hemmet innan du söker dig till vården. Alla barn kommer att få RS-virus och den stora majoriteten klarar detta väl – lite som en svårare förkylning.

Sök vård om barnet har svårt att andas, till exempel om barnet behöver ta i med magen, andas snabbt eller inte kan prata på grund av en ansträngd andning. Sök också vård om barnet har svårt att amma eller dricka.

Mer information finns på 1177.se/rs-virus-barn

Mer information
Deborah Frithiof
Överläkare
Barn- och ungdomscentrum Västerbotten
Region Västerbotten
090-785 00 00 (växel)

Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige