Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Så blev regionens bokslut för 2020

Region Västerbotten gör ett positivt ekonomiskt årsresultat för 2020, +98 miljoner kronor. Även verksamhetens resultat är positivt med +391 miljoner kronor. För året är finansnettot negativt och uppgår till -293 miljoner kronor.

Under 2020 har verksamheten i väldigt hög grad präglats av den ännu pågående pandemin. Det har krävts stora ansträngningar för att hantera covid-19-relaterad vård och en omställning med prioriteringar för att upprätthålla vården, med samtidigt fokus på att minska smittspridning och antalet patienter som behöver sjukhusvård.

– Pandemin har också inneburit en stor påverkan på ekonomin med kraftigt minskade intäkter, tillkommande kostnader främst inom personal och material men även av minskade kostnader inom vissa områden, säger ekonomidirektör Jan Öström.

Resultatet har också i stor utsträckning påverkas av tillfälliga statsbidrag och ersättningar för covidrelaterade merkostnader. Regionens helägda och delägda bolag har också starkt påverkats av pandemin. Samtliga kulturbolag, Länstrafiken och Norrtåg har fått statliga medel för att klara av den ekonomiska situationen.

Statsbidrag för ökade kostnader

Regionen har under 2020 fått riktade statsbidrag som kompensation för ökade kostnader kopplade till pandemin. Dessa omfattar vård, provtagning, ökade sjuklöner, kollektivtrafik och andra merkostnader och beräknas uppgå till 485 miljoner kronor. Riksdagen har därutöver, under 2020 och mot bakgrund av pandemin, också tagit beslut om utökade generella statsbidrag till regionerna med 266 miljoner kronor.

Totalt har Region Västerbotten tillförts 751 miljoner kronor i pandemirelaterade statsbidrag. Därutöver beslutade Riksdagen, innan pandemin, under hösten 2019, att införa ett nytt kostnadsutjämningssystem som inneburit att regionens generella statsbidrag utökades med 225 miljoner kronor för 2020.

Strukturella utmaningar

Regionens förutsättningar för att möta framtida ekonomiska utmaningar förbättrats genom införandet av nytt utjämningssystem. Region Västerbotten har dock kvarstående strukturella ekonomiska utmaningar när tillfälliga bidrag och andra pandemirelaterade faktorer rensats bort. Detta bedöms uppgå till mellan -220 till -280 miljoner kronor, med stor osäkerhet. Målet är att genom fortsatt arbete med omställningsplanen inför 2022 åstadkomma en ekonomi i balans.

Balanskravet från 2019 återställt

Balanskravet är lagstadgat och innebär att verksamheten ska bedrivas så att intäkterna är större än kostnaderna. Regionen hade i 2019 års bokslut ett negativt balanskravsresultat om -333 miljoner kronor. Ett negativt balanskravsresultat ska återställas med motsvarande överskott inom tre år. I bokslutet för 2020 uppgår balanskravsresultatet till +376 miljoner kronor, vilket innebär att det negativa balanskravsresultatet från 2019 är helt återställt.

Mer information
Jan Öström, ekonomidirektör, 073-040 66 06

Presskontakt
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige