Gå direkt till innehåll
Genom att tvätta händerna ofta och använda olika skärbrädor för kött och grönsaker kan du minska risken för att bli sjuk under rötmånaden.
Genom att tvätta händerna ofta och använda olika skärbrädor för kött och grönsaker kan du minska risken för att bli sjuk under rötmånaden.

Pressmeddelande -

​Så kan du minska risken för magsjuka i sommar

I slutet av juli drar den så kallade rötmånaden igång. En tid då antal fall av magsjuka ökar. Om du förvarar och lagar mat på rätt sätt kan du minska risken att drabbas.

Rötmånaden är en period på året då många livsmedel håller sig sämre. Det går inte helt att skydda sig mot risken att drabbas av magsjuka, men genom att tänka på hur du hanterar livsmedel och att du tvättar händerna noggrant flera gånger per dag kan du förebygga att bli sjuk.

Du ska alltid tvätta händerna innan du lagar eller äter mat och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling. Ska du skära både kött och grönsaker ska olika knivar och skärbrädor användas.

Fler kontaktar vården
På 1177 Vårdguiden på telefon brukar rötmånaden märkas genom en tydlig ökning av personer som ringer in för att få råd efter att de drabbats av magsjuka.

– Det absolut viktigaste om du får magsjuka är att du får i dig vätska. Du behöver dricka mer än vanligt. Det bästa att dricka förutom vatten är vätskeersättning. Den finns att köpa på apotek, eller så kan du blanda till den själv säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.

Drick lite och ofta
Du behöver dricka mer vätska än vanligt när du är magsjuk. Det gäller framför allt om du har feber eller om det är varmt väder. Att inte dricka tillräckligt vid magsjuka kan leda till vätskebrist och uttorkning. Äldre personer och barn är extra känsliga.

– Barn kan ibland behövas skedmatas. Barn som kräks mycket bör få två teskedar vätska ungefär var femte minut, vilket är ungefär 10 milliliter. Helst ska söta drycker och lightdrycker undvikas eftersom dessa kan ge diarré. Vill inte barnet dricka kan de få isglass. Men fortsätt att erbjuda dem något att dricka, säger Karina Salomonsson.

När magsjukan är över och du kan äta igen går det bra att pröva vanlig mat direkt i små portioner. Pröva gärna soppor, vitt bröd, kokt fisk och ris. Men undvik fiberrik mat och kaffe eftersom det kan ge diarré igen.

Tips för att undvika magsjuka

  • Tvätta händerna ofta. Alltid innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
  • Hetta upp mat ordentligt – vid 70 grader dör de flesta bakterier.
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Byt ut disktrasorna ofta eller tvätta dem i 60 grader.
  • Ta med en kylväska med kylklampar när du handlar för att hålla varorna kalla från butiken till hemmet.

Mer tips och råd om magsjuka och hur du gör din egen vätskeersättning finns på 1177.se/magsjuka och i 1177 Vårdguidens app.

Mer information
Karina Salomonsson
Verksamhetschef 1177 Vårdguiden på telefon
Region Västerbotten
090-785 07 51

Presskontakt
Madelene Holmgren
Kommunikatör
Kommunikationsstaben, Region Västerbotten
090-785 72 26.

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige