Pressmeddelande -
Säsongen för huvudlöss har startat
Huvudlöss är som mest aktiva på sommaren och det är vanligt att huvudlöss sprids i skolklasser och förskolegrupper den här tiden på året. På 1177 Vårdguidens webbplats finns information om hur lössen sprids, luskamning och olika behandlingsmetoder.
Oftast kliar det i hårbotten om man har huvudlöss, men man kan ha löss utan att det kliar. Därför är det viktigt att luskamma håret på sig själv och sina barn efter sommarlov och andra längre ledigheter – även om det inte kliar.
Fem tips mot löss:
1. Finkamma håret med en luskam och behandla alla i familjen som har levande löss innan skolan börjar efter ett längre lov. Det är det bästa sättet att förhindra lusepidemier.
2. Stryk av kammen på ett vitt papper efter varje kamtag. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen eller hamnar på underlaget.
3. Leta efter lusägg på hårstrået nära hårbotten. Äggen kan vara lättare att upptäcka än lössen. Ett ägg som innehåller en blivande lus är mörk. Tomma ägg är ljusa, ofta gulvita, ovala, ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt.
4. Kombinera luskamning med behandling. Det är bara om du har upptäckt levande löss som du ska behandla med något medel. Rådgör med barnavårdscentralen, BVC, eller en hälsocentral innan du behandlar barn under två år.
5. Fortsätt att luskamma håret noggrant två till tre gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen. Det gör du för att vara säker på att lössen verkligen försvunnit. Personer i din omgivning bör finkamma sig lika länge, för att vara säkra på att inte de också har fått löss.
Bildspel om luskamning
Staffan Gullsby är medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden.
– En vanlig missuppfattning är att huvudlöss har med dålig hygien att göra. Det stämmer inte. De sprids genom kontakt hår mot hår, säger han.
På 1177 Vårdguidens webbplats finns mer information om huvudlöss och ett bildspel som visar hur man luskammar sitt barn på ett effektivt sätt.
Vänliga hälsningar
Josefin Nilsson
072-706 67 05
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum