Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Salut-satsningen gör Västerbotten mer hälsofrämjande

De som arbetar i mödrahälsovård, barnhälsovård, tandvård och öppen förskola i Västerbottens län arbetar mer hälsofrämjande än tidigare och samarbetar mer.

Förändringarna kan hänföras till Salut-satsningen, en insats för barn och föräldrar som drivs av Västerbottens läns landsting i samarbete med länets kommuner.

Det visar doktorand Kristina Edvardsson och medarbetare i en artikel som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health.

För att förbättra folkhälsan måste man arbeta både förebyggande och hälsofrämjande och beteendet förändras både hos dem som levererar och tar emot insatserna. Sådana förändringar uppnås sällan och få studier är gjorda på omfattande hälsosatsningar som engagerar flera olika personalgrupper och verksamheter i landsting och kommuner.

Det var också skälet till den studie av Salut som Kristina Edvardsson presenterar i artikeln. Fyra personalgrupper i 13 av länets kommuner följdes under 2009–2011. De fick själva skatta hur hälsofrämjande deras sätt att arbeta och samarbeta varit före och efter att satsningen inleddes.

Konkreta förbättringar

Resultaten visar att man arbetade mer hälsofrämjande inom alla verksamheter. Exempelvis tog barnmorskor i högre utsträckning upp frågor kring våld i nära relationer med gravida kvinnor och BVC-sjuksköterskor och tandhygienister frågade oftare föräldrar om olika levnadsvanor. Så kallad motiverande samtalsteknik blev vanligare och ett särskilt pappabesök infördes inom barnhälsovården. Till övriga resultatförbättringar hör ett mer hälsosamt utbud av fika inom öppen förskola och ett ökat samarbete mellan alla verksamheter.

All personal fick också vid två tillfällen under införandet beskriva vilka faktorer som hindrade eller underlättade arbetet. Det hinder som personalen upplevde som störst var bristen på tid och resurser. Å andra sidan underlättades arbetet av att de fick strukturerade hälsofrämjande program som var anpassade efter respektive verksamhet.

– Vi vet ännu inte om de förändrade arbetssätten hos personalen leder till att föräldrar och barn förändrar beteende. Det är mycket viktigt att studera och vi hoppas kunna göra sådana studier i framtiden. Inte förrän då kan vi uttala oss om en förbättrad folkhälsa, säger Kristina Edvardsson.

Studien som redovisas är den tredje av fyra och kommer att ingå i hennes avhandlingsarbete som förväntas bli klart under 2013.

För mer information, kontakta gärna Kristina Edvardsson

E-post: kristina.edvardsson@epiph.umu.se

Länk till artikeln

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

​Salut-satsningen i Västerbotten har bevisad effekt

​Salut-satsningen i Västerbotten har bevisad effekt

Förebyggande insatser för blivande föräldrar och barn ger hälsovinster för både barn och mödrar och kan minska kostnaderna i hälso- och sjukvården. Det visar resultaten från den senaste studien av landstingets Salut-satsning publicerad i en internationell tidskrift.

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige