Gå direkt till innehåll
Mikael Ekeholm i Lycksele är en av de taxichaufförer som är redo att köra personer med covid-19.
Mikael Ekeholm i Lycksele är en av de taxichaufförer som är redo att köra personer med covid-19.

Pressmeddelande -

​Samarbeten i inlandet under pandemin

För att kunna transportera personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 utan vårdbehov har Reseservice vid Region Västerbotten och taxibolag i Lycksele, Dorotea och Sorsele inlett ett samarbete. 

– Vi samarbetar sedan tidigare med taxi i Skellefteå och kör även covidtransporter i Umeå, men nu går vi vidare med inlandet, säger Simone Öhrner, avdelningschef vid Reseservice.

För att säkert kunna genomföra transporter har specialfordon byggts om, där säten plockats bort och en skyddande vägg mellan förare och passagerare satts in.

Taxichaufförerna har av ambulansverksamheten, i samråd med vårdhygien, fått grundläggande utbildning i hygienregler och smittvägar och de har också tillgång till viss skyddsutrustning.

Redan nu kan taxi i Lycksele ta emot de första patienterna, Dorotea är på gång att starta nästa vecka och med Sorsele förs diskussioner om när och hur transporter kan ske.

Och taxichaufförerna är redo att hjälpa till.

– Utbildningen var toppen med bra information som vi har nytta av, både som chaufförer men även i vardagen, säger Mårten Persson.

Eftersom patienter med bekräftad covid-19 lyder under smittskyddslagen så kan dessa inte transporteras med vanliga taxibilar.

– Vi är nu väl förberedda för att möta upp ett förväntat behov av transporter och eftersom vi har för få ambulansresurser i inlandet är det fantastiskt att taxibolagen nu kliver fram, säger Eva Lindberg, avdelningschef vid ambulansen och akutmottagningen i Lycksele.

Samhall tillverkar förkläden

Sedan i måndags tillverkar Region Västerbotten, i samarbete med Samhall i Lycksele, skyddsförkläden vid Lycksele lasarett.

Redan när coronakrisen inleddes hörde företrädare från Samhall av sig till lasarettet och erbjöd sina tjänster. När de sedan fick ett konkret uppdrag, att tillverka skyddsförkläden, gick det snabbt från ord till handling.

– De åkte till Umeå för att se hur tillverkningen går till och fick sedan med sig material hit för att påbörja en egen produktion på lasarettet, berättar Isabell Zemrén, sjukhussamordnare vid Lycksele lasarett.

Kvalitetsgranskade förkläden

Nu är det fem personer från Samhall som hoppas kunna tillverka cirka 1 000 förkläden per dag, som till en början ska kunna täcka behovet vid lasarettet och sjukstugorna i inlandet.

– Det är positivt att det är samma personer som jobbar med tillverkning hela tiden, då går det snabbare och med bättre kvalitet. Vårdhygien kvalitetsgranskade de första förklädena och sedan görs återkommande stickprov, säger Isabell Zemrén.

Fortsätt att hålla ut

Lycksele och inlandets kommuner har ännu förhållandevis få konstaterade fall av covid-19.

– Det är lätt att tro att smittan bara finns längs kusten. Men även om vi är i något av ett mellanläge här så har vi ett flertal konstaterade fall och det behövs väldigt lite för att få en ökad spridning.

– Därför är det viktigt att folk fortsatt tänker på att följa de rekommendationer som finns, håll i och håll ut, säger Isabell Zemrén.

Presskontakt

Per Strömbro
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 71 70

Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 71 75

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige