Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sammansvetsat gäng som siktar på fler filmer

Ortopedkliniken vid Norrlands universitetssjukhus är en vårdtung avdelning med högt tempo. Men i och med filmerna där medarbetarna sjunger, dansar och bjuder på sig själva har de också lyckats visa upp de bra sidorna med jobbet.

Ortopedkliniken har blivit omtalad runt om i hela Sverige tack vare filmerna där läkarna och sjuksköterskorna på avdelningen söker sjuksköterskor och varnar för halka med sång och dans. Filmerna har tillsammans över 87 000 visningar på Youtube.

– Patienterna tycker att det är roligt, och många har känt igen oss från filmerna. Vi har haft patienter som frågat oss ”Är jag på den där kända avdelningen?”, berättar sjuksköterskan Cecilia Lundberg.

Flashmob gav mersmak
Allt började redan i december 2013 när de anställda fick idén att rekrytera sjuksköterskestudenter genom en så kallad flashmob. Cecilia Lundberg skrev ihop en julsång och några medarbetare överraskade studenterna med sång, tomteskum och informationsblad.

– Vi är ett sammansvetsat gäng som är duktiga på att bjuda på oss själva, säger undersköterskan Linda Åström.

Studenterna ställde frågor om hur det var att jobba på avdelningen och fick ärliga svar. Besöket var uppskattat och ledde till att två sjuksköterskestudenter sökte sig till ortopeden efter avslutade studier.

En vanlig arbetsdag
Att rekrytera med hjälp av sång gav mersmak. Linda Åström, som sysslar med musik på fritiden, och Cecilia Lundberg, som varit spexare, skrev text, musik och manus och kontaktade två filmare från Strömbäcks folkhögskola. Och så var filmprojektet igång.

– Filmen där vi söker sjuksköterskor speglar egentligen hur det kan vara en vanlig arbetsdag på ortopeden, säger Linda Åström.

Filmen lades ut på Youtube i juli 2014, fick snabbt stor spridning på sociala medier och blev till en riksnyhet. I tre dagar gick telefonen varm och personalen blev intervjuade av bland annat Aftonbladet, Expressen, SVT och Sveriges Radio.

– Filmen blev större än vad vi hade trott, många ringde och visade intresse att söka sjukskötersketjänsterna och det kom in fler ansökningar än det någonsin gjort tidigare till ortopeden, berättar Linda Åström.

Dansar med broddar
I november – två veckor innan halkan slog till – släpptes uppföljaren ”Halkvarning”, där personalen sjunger om halkan och dansar med broddar. Även den fick stor spridning i media. 

– Med filmerna har vi inte bara satt ortopeden, utan Nus och hela vårdyrket på kartan, säger Cecilia Lundberg.

Tidigare dåligt rykte
Linda Åström berättar att ortopeden tidigare haft dåligt rykte på sjukhuset och hos studenter.

– Det är en vårdtung avdelning med många äldre som är svårt skadade, det är stressigt och vi har många överbeläggningar.

I och med filmerna fick de chansen att visa de bra sidorna med jobbet och sammanhållningen i arbetsgruppen.

– Vi peppar varandra för att klara av det tuffa. Det tror jag att alla enheter känner igen sig i, när det är tufft gäller det att stötta varandra. Det för oss närmare i arbetsgruppen, säger Linda Åström.

– En undersköterska hörde av sig till oss efter hon sett filmerna och sa att hon inte kunde tänka sig att jobba någon annanstans. Och nu jobbar hon med oss sedan några veckor tillbaka, berättar Cecilia Lundberg.

Ny film på gång
Linda Åström och Cecilia Lundberg avslöjar att de precis skrivit klart en ny låt. När filminspelningen kommer ske är inte riktigt klart än, men de lovar en medryckande refräng.

– Det här är vår bästa idé hittills! Men vi vill inte avslöja än vad den nya filmen kommer att handla om. Ni får vänta och se, säger Cecilia Lundberg med ett leende.


Mer information
Cecilia Lundberg, sjuksköterska, ortopedkliniken Nus, 070-303 34 10

Linda Åström, undersköterska, ortopedkliniken Nus, 070-626 56 08

Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige