Pressmeddelande -
Satsning på förnybar energi vid Norrlands universitetssjuhus
Nu inleds bygget av en värme- och kylcentral på Norrlands universitetssjukhus, Nus, inklusive ett marklager för energi. Under perioden 1 maj–31 augusti stängs delar av den stora parkeringen vid Köksvägen bakom Nus av till följd av bygget.
Det var i mars som landstingsstyrelsen fattade beslutet att investera 40 miljoner kronor för att säkra den framtida energiförsörjningen vid Nus.
– Det är en satsning för att minska sjukhusets energikostnader men också en satsning på miljön. Inriktningen på geoenergi och den ökade andelen förnybar energi är ett led i landstingets arbete för en långsiktigt hållbar utveckling, säger Ulf Olofsson, chef för verksamhetsområde Service.
Egen värme och kyla
Marklagret för energi innehåller 125 borrhål på 200 meters djup som byggs under den stora parkeringen vid landstingshuset. En ny värme- och kylcentral byggs också i den byggnad där bland annat psykiatriska kliniken finns idag, byggnad 23.
Marklagret står färdigt i mitten av augusti och hela anläggningen beräknas vara klar i november 2015. Den kommer inledningsvis att försörja byggnad 23 och de angränsande byggnaderna 10 och 24 med värme. Dessutom täcks större delen av dagens behov av kyla för hela sjukhuset.
– Förra sommarens rekordvärme visade att det finns brister i sjukhusets kylsystem. Behovet har ökat och blir knappast mindre i framtiden och det kan vi nu möta, säger Ulf Olofsson.
Minskat behov av köpt energi
Landstinget köper idag både fjärrvärme och fjärrkyla under stora delar av året. Genom att producera värme och kyla internt via en värmepumpsanläggning och dessutom tillvarata spillvärme, minskar behovet av köpt energi.
Anläggningen växlar mellan värmedrift och kyldrift beroende på årstid och byggnadernas energibehov. I bland behövs både värme och kyla. Värmeproduktionen sker med kylvärmepumpar i värmepumpsdrift. Värmeenergin hämtas från marklagret.
Kylenergin består till största del av så kallad frikyla från marken och matas direkt in i systemet.
Energi kan återvinnas och återladda energilagret i marken. Den lagrade energin kan sedan användas när behovet är större.
– Vi kommer att förbruka något mer el för att driva värme- och kylcentralen men på det hela taget är det här en mycket god affär för landstinget där vi relativt snabbt kan räkna hem investeringen och spara pengar, säger Ulf Olofsson.
Räkna med störningar på parkeringsplatsen
Den 1 maj börjar arbetet på delar av den stora parkeringsplatsen vid landstingshuset på Köksvägen. Viss yta spärras av. Under juni öppnas den första sektionen och en ny del spärras av. Totalt rör det sig om 150–200 platser som stängs av vid respektive tillfälle. I slutet av augusti ska arbetet vara klart och parkeringen återställd.
Boende i närområdet kan periodvis störas av buller i samband med markarbeten och borrning. Angränsande byggnader, framförallt landstingshuset, påverkas också.
Ersättningsparkering vid Umeå Östra
Om det inte finns lediga platser på parkeringen vid Köksvägen finns det andra parkeringsmöjligheter på sjukhusområdet. Under byggtiden kommer också en ersättningsparkering med ca 200 platser vid Umeå Östra resecentrum nedanför sjukhuset att göras tillgänglig för landstingets besökare och personal. Därmed finns det ungefär samma antal parkeringsplatser som det gör i vanliga fall.
– Det kan säkert bli lite rörigt inledningsvis men vi ska göra vad vi kan för att informera och underlätta för besökare och personal att hitta parkeringsplatser. Samtidigt vill jag verkligen uppmana alla som kan att åka kollektivt eller cykla i den mån det är möjligt, säger Ulf Olofsson.
Mer information och parkeringskartor finns på byggplatsen samt på landstingets webbplats www.vll.se
Mer information
Ulf Olofsson, chef för verksamhetsområde Service, 070-690 72 47.
Vänliga hälsningar
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting