Pressmeddelande -
Sepsislarm ska förbättra för patienter med svåra infektioner
Sepsis, eller blodförgiftning, är ett mycket kritiskt tillstånd med hög dödlighet. Norrlands universitetssjukhus inför nu nya arbetssätt för akut omhändertagande av patienter med denna allvarliga infektion.
I november infördes ett nytt arbetssätt på Norrlands universitetssjukhus för att förbättra omhändertagandet av patienter med akut sepsis. Varje år drabbas omkring 70 000 personer i Sverige av sepsis, en allvarlig infektion med uppemot 50 procents dödlighet i de allvarligaste formerna.
– Eftersom sepsis är ett så farligt tillstånd, där snabba åtgärder kan rädda liv, är det viktigt att ständigt förbättra hur vi tar hand om dessa patienter, säger infektionsläkare Urban Johansson Kostenniemi.
Därför har infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus nu startat ett samarbete med primärvård, ambulans, akutmottagning och intensivvård med målet att förbättra det akuta omhändertagandet samt öka kunskap och medvetenhet om sepsis.
Tydlig kedja
Det nya arbetssättet innebär en tydlig kedja med start i primärvården, via ambulansen till akutmottagningen och senare vidare in på sjukhusavdelningarna. Allt för att så tidigt som möjligt sätta in rätt behandling.
– Dessa patienter behöver snabbt få vård och därför har vi infört ett speciellt ”sepsislarm”, helt enkelt ett snabbspår för de allra sjukaste patienterna, förklarar Urban Johansson Kostenniemi.
– När en patient med misstänkt sepsis upptäcks i primärvården tillkallas ambulans, och när patienten väl kommer till akutmottagningen är allt redan förberett så att behandling med antibiotika snabbt kan startas.
Förhoppningen är att med detta nya sepsislarm kunna förbättra vården av sepsis och ge patienter en så bra chans som möjligt att klara sig igenom en svår infektion.
Lätt att missa sepsis
Sepsis uppstår av att immunförsvaret kraftigt överreagerar på en infektion, en vanlig urinvägsinfektion eller lunginflammation kan plötsligt övergå i sepsis och patienten blir då allvarligt sjuk.
Typiska tecken på sepsis är hög feber, frossa och kraftig allmänpåverkan men även plötslig förvirring, orkeslöshet, illamående, kräkningar och diarréer kan vara första signalen att något är fel.
– Sepsis är lätt att missa. Därför är det viktigt att tänka att det kan vara sepsis vid plötslig akut sjukdom för att snabbt kunna sätta in behandling, säger Urban Johansson Kostenniemi.
Läs mer om sepsis på: 1177 om sepsis
För mer information
Urban Johansson Kostenniemi, ST-läkare och doktorand, Infektionskliniken. 090-7864551. Urban.johansson.kostenniemi@vll.se
Christer Mehle, överläkare, med. dr, Infektionskliniken
Helena Lindmark, överläkare, medicinsk chef, Infektionskliniken
Anna-Lena Renström, avdelningschef, Akutsjukvården Västerbotten
Erika Nilsson, medicinsk chef, Akutsjukvården Västerbotten
Ronny Friberg, avdelningschef ambulanssjukvården Umeå, Akutsjukvården Västerbotten
Christian Kahlbom, överläkare, Anestesi och intensivvård
Nino Bracin, distriktsläkare, primärvård
Vänliga hälsningar
Sally Carlsson Cloodt
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum