Pressmeddelande -
Skabb ökar i länet
Den senaste tiden har förekomsten av skabb ökat i Västerbottens län. Hud- och STD-kliniken vill därför uppmana allmänheten att söka vård om de har klåda som kommit den senaste månaden och som inte går över.
Skabb är en sjukdom som orsakas av en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där. Sjukdomen är inte farlig, men kan vara väldigt obehaglig för den som drabbas.
Hittills under 2023 har 65 fall av skabb remitterats till hud och STD Västerbotten. Det kan jämföras med 61 fall under hela 2022 och 40 fall under 2021. Under åren 2019–2020 konstaterades drygt ett trettiotal fall per år.
– Vi vet inte varför förekomsten av skabb ökar just nu. Det finns även ett mörkertal, eftersom de flesta behandlas i primärvården. Läkemedel mot skabb kan också köpas receptfritt, säger Richard Lindström, överläkare på hud- och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus.
Vanligaste symtomet är klåda
– Skabb smittar vid nära hudkontakt. Det krävs flera minuters direktkontakt för att skabbdjuret ska hinna överföras. Smitta via textilier är ovanligt annat än vid mycket uttalade former, så kallad krustös skabb. Det är vanligt att smittan sprids inom hushållet, säger Richard Lindström.
Det vanligaste symtomet är att huden kliar mycket. Klådan förekommer ofta på händer, fötter och på överkroppen. Den beror på att man utvecklar en överkänslighet mot skabbdjuret. Det tar ofta två till sex veckor från att man smittats tills att det börjar klia.
Viktigt att söka vård
Om man har klåda och misstänker att det kan bero på skabb är det viktigt att söka vård på sin hälsocentral.
– Man ska inte vänta med att söka vård om man misstänker att man kan ha fått skabb. Risken att smittan sprids vidare minskar om sjukdomen behandlas snabbt. Det är dock viktigt att man inte börjar behandla själv innan man har fått en diagnos, eftersom symtomen även kan bero på andra orsaker, säger Richard Lindström.
Mer information om skabb finns på 1177.se/skabb
Fakta: antal konstaterade fall av skabb hos hud och STD Västerbotten
2019: 32
2020: 35
2021: 40
2022: 61
2023 (till och med den 9 november): 65
Mer information
Richard Lindström
Överläkare hud- och STD-kliniken
Region Västerbotten
090-785 00 00 (växel)
Richard.Lindstrom@regionvasterbotten.se
Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken