Gå direkt till innehåll
Skellefteå lasarett.
Skellefteå lasarett.

Pressmeddelande -

​Skellefteå lasarett fortsatt i topp för AT-läkare

Skellefteå lasarett rankas för andra året i rad som den tionde bästa AT-orten i landet. Detta enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som för tjugonde året i rad rankar sjukhusen genom ett stort antal personliga enkäter. Årets lista visar även att Lycksele lasarett och Norrlands universitet klättrar i rankingen.

­– Det är väldigt glädjande och jag ser det som ett kvitto på att förbättringsarbetet tillsammans med klinikerna ger fortsatt goda resultat, säger Mona Burman, HR-konsult, Skellefteå lasarett.

För tre år sedan låg Skellefteå lasarett på 46:e plats i en jämförelse mellan 67 sjukhus. Ett medvetet arbete med att höja upplevelsen för AT-läkare tog då fart och enligt Mona Burman förklarar det sannolikt dagens resultat.

– Vi har ett AT-råd med representanter för AT-läkare, HR och studierektor, dit även kliniker bjuds in. De har ett stort engagemang och det tillsammans med en lösningsorienterad anda är viktiga framgångsfaktorer.

Storleken har betydelse

En annan bidragande faktor är att Skellefteå lasarett är ett förhållandevis litet sjukhus där beslutsvägarna är korta.

– Men det är givetvis viktigt att ständigt fokusera på att hitta förbättringsområden alldeles oavsett storlek, säger Mona Burman.

Rankingen baseras på frågor om introduktion, handledning, instruktion, utbildning och kollegialt stöd inom de fyra områden medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.

– Det som gläder extra mycket är att samtliga svaranden anger att de skulle rekommendera lasarettet som arbetsplats och 72 procent av dem upplever att de kan påverka sin arbetsmiljö. Det är fantastiska siffror som vi ska göra vårt bästa för att bibehålla. Vi är på rätt väg, säger Mona Burman.

Målinriktat arbete

Också Anna Hedlund, övergripande AT-studierektor vid Skellefteå lasarett, menar att placeringen är ett resultat av att AT-organisationen i flera år har arbetat målinriktat med förbättringsarbeten där AT-läkarna själva varit delaktiga.

– Jag tror att många trivs bra och är nöjda med sin AT här i Skellefteå för att de känner sig sedda och får god handledning, samtidigt som de är nödvändiga och uppskattade medarbetare som gör ett viktigt jobb, säger hon.

– Alla kliniker och primärvården har egna AT-studierektorer som jag som övergripande studierektor har tät kontakt med, och det är där, ute på enheterna, som jobbet görs. AT-läkarnas utbildning och handledning utvärderas ständigt och vi strävar efter att alltid lära oss mer och bli bättre, förklarar Anna Hedlund.

När de nya AT-läkarna börjar i Skellefteå har de två veckor med introduktion på sjukhuset samt teoretiska och praktiska övningar i akut omhändertagande av olika typer av patientfall. Dessa övningar görs tillsammans med AT-läkare vid Lycksele lasarett, som klättrat tio platser på årets lista till plats 18.

– Bland annat gör samjouren på akuten, tillsammans med ST-läkare, att AT-läkarna bibehåller och befäster sin kunskap för att handlägga patienter med såväl medicinska, kirurgiska, ortopediska och psykiatriska problem, säger Mats Lundqvist, studierektor för AT-läkarna vid Lycksele lasarett.

– AT-läkarna uppskattar också att tjänstgöringstiden är 21 månader istället för 18, de hinner komma in i rutiner inom slutenvården, innan de gör sin primärvårdsplacering på hälsocentral och/eller sjukstuga, säger han.

Även Norrlands universitetssjukhus klättrar i årets ranking. Gemensamt för alla universitetssjukhus i landet är dock att de i regel rankas lägre än mindre sjukhusen och att jämföra det lilla och stora sjukhuset är därför svårt.

Stort arbete av AT-råd

AT i Umeå är till exempel tre månader kortare än i Lycksele och Skellefteå och en AT-läkare i Umeå tjänstgör på fyra olika kliniker inom kirurgiska specialiteter under 4,5 månader medan man i Lycksele gör en 6 månaders placering på kirurgkliniken.

– Att bli en i kollegiet och att kunna påverka sin arbetsmiljö är svårare eftersom AT-läkaren byter arbetsplats ofta. Dessutom ställer det stora krav på klinikerna att hinna med sitt utbildningsuppdrag då det inte bara är AT-läkare som tjänstgör utan även läkarstudenter och randande ST-läkare, säger Birgit Edman, AT-chef vid Norrlands universitetssjukhus.

– Men AT-råd och studierektorer på klinikerna i Umeå gör ett stort arbete och man kommunicerar årligen både AT-ranking och utvärdering från lokal AT-enkät i syfte att förbättra AT i Umeå som klättrat 12 platser sedan 2019, från plats 60 till plats 48, säger hon.

Sylfs AT-ranking 2020 bygger på svar från 2 030 läkare. Den finns att läsa i sin helhet här: https://slf.se/sylf/app/uploads/2020/09/at-rapporten-2020-inkl-frageformular-redigerad-och-reducerad.pdf

Mer information

Anna Hedlund
AT-studierektor vid Skellefteå lasarett
anna.hedlund@regionvasterbotten.se

Mats Lundqvist
AT-studierektor vid Lycksele lasarett
mats.lundqvist@regionvasterbotten.se

Birgit Edman
AT-chef vid Norrlands universitetssjukhus
birgit.edman@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Per Strömbro
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072 554 05 95

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige