Pressmeddelande -
Skolan har börjat – även på sjukhusen
När sommaren börjar ta slut och vardagen drar igång igen startar även länets sjukhusskolor upp igen.
– Trots att många av barnen går igenom jättetunga behandlingar så upplever jag att de mår bättre av att ha kvar en del av sina gamla rutiner och mönster, säger Maggan Eriksson, lärare på sjukhusskolan på Skellefteå lasarett.
Alla barn och ungdomar som går i grund eller gymnasieskolan och som på grund av sjukdom tillbringar tid på något av länets sjukhus har rätt till undervisning enligt skollagen. Undervisningen anpassas efter barnets mående och hälsotillstånd, och undervisningen sker antingen i sjukhusskolornas lokaler eller så besöker lärarna barnen på deras rum.
Tillsammans håller eleven och lärarna kontakt med hemskolan och barnets klass och i skollokalerna finns tillgång till datorer och internet, allt för att det ska vara så likt den ordinarie skolundervisningen som möjligt.
Hålla fast vid gamla rutiner
– Ingen dag är den andra lik, det är detbästa att jobba med undervisning på detta sätt. Jag har arbetat som lärare i många år och trivs jättebra med yrket. Den största skillnaden att jobba här på sjukhuset jämfört med att jobba ute på vanliga skolor är tempot och att man verkligen får möjlighet att fokusera på varje elev, eftersom det oftast är väldigt små grupper här i Skellefteå, berättar Maggan Eriksson.
På Skellefteå lasarett arbetar Maggan som sjukhuslärare i undervisningslokalen som är placerad bredvid lekterapin på barnavdelningen. Maggan har jobbat två år med de barn och ungdomar som rör sig inom sjukhusets väggar.
– De elever och föräldrar jag möter är väldigt tacksamma. Det är givande att ta del av barnen och ungdomarnas resa. Trots att många av barnen går igenom jättetunga behandlingar så upplever man att barnen blir friskare av att få ha en del av sina gamla rutiner och mönster kvar trots sina sjukdomar, säger Maggan.
Undervisning som formas efter eleven
På Norrlands universitetssjukhus arbetar Ingrid Olsson och Karin Svensson, som gemensamt täcker alla grundskolans ämnen.
– Vi försöker hålla det så normalt som möjligt för de som kommer hit. Vi brukar anordna läxor, tester, nationella prov och så vidare. Här har vi ett jättefint samarbete med närliggande skolor och kommun som kan hjälpa att låna ut material eller annat som vi saknar. Det är lätt att ha ämnen som bild och matematik, men då det behövs extra grejer till hemkunskap eller kemi och fysik behöver vi ofta förbereda oss lite mer, säger Ingrid Olsson.
I skollagen står det att sjukhusskolorna ska likna den ordinarie skolundervisningen så stort som möjligt. Precis som Maggan Eriksson beskriver sjukhuslärarna på Nus att den största skillnaden är tempot och att man får mycket mer tid för barnen, vilket gör att man kan få speciella relationer till de barn som kommer.
– När man träffar barn i ett sådant utsatt läge så blir det en speciell relation. Det är lätt att vi hamnar i samtal om ämnen som är känsliga för barnen, och som de kanske inte vill prata om med sina föräldrar eller vårdpersonal. Det handlar mycket om fingertoppskänsla och personlighet i detta jobb, säger Inger Olsson som jobbat som sjukhuslärare sedan 2011.
Karin Svensson instämmer.
– Barnen behöver en fristad och normalitet. Här hos oss är de inte patienter, utan elever. Vi är inte terapeuter eller möter barnen i deras sjukdomsbehandling utan vi finns här på sidan om som en paus i sjukdomen. Hit är alla barn välkomna oavsett hur de mår, och orkar de inte så går vi gärna ut till avdelningar och hälsar på i rummen, säger Karin.
Svårt att hitta barnen
Den största utmaningen för länets sjukhusskolor är att hitta de som behöver undervisningen. Detta är ett problem som man ser över hela landet enligt en granskning som Skolinspektionen gjort.
– Det finns flera faktorer som gör att det är svårt för oss att nå ut, dels föreligger sekretess så vi vet inte vilka barn som är sjuka och finns på sjukhusen. Dels måste personalen på avdelningarna informera barnen och föräldrarna om att vi finns, och självklart måste även barnen själva vilja komma hit, det är ju som sagt inte ett tvång, säger Karin Svensson.
Sjukhuslärarna berättar dock att det är många som arbetar inom vården som inte vet om att det finns sjukhusskola på våra sjukhus.
– Det är viktigt att personalen vet att vi finns. Men också föräldrarna till sjuka barn. Hör gärna av er till oss får vi berätta mer om vad vi gör. Det är viktigt för barnen att hålla fast vid rutiner, många känner oro för att missa skolan och framtiden, och vi gör allt i vår makt för att underlätta för barnen under sjukdomstiden, säger Maggan Eriksson.
De allra flesta som besökt sjukhusskolorna har uttryckt väldigt mycket tacksamhet till verksamheten, både för föräldrarna att känna att sitt barn är mer än sin sjukdom, men också för en plats för barnen att få vara sig själva.
– Det är viktigt att känna att när ett barn är sjuk, så måste man få känna sig frisk också, man är inte bara sin sjukdom. Det vi ägnar oss åt är friskvård, att låta barnen vara sig vara sig själv i en ovanlig situation. Vi arbetar med att skänka hopp, inte genom att säga det men genom att göra det vanliga, du ska tillbaka till ditt vanliga liv, avslutar Karin Svensson.
Mer information
Maggan Eriksson, lärare Skellefteå lasarett, 072-228 7249
Ingrid Olsson, lärare Norrlands universitetssjukhus, 070-638 08 91
Karin Svensson, lärare Norrlands universitetssjukhus, 070-374 79 04
Vänliga hälsningar
Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
073-049 46 53
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum