Gå direkt till innehåll
Skydda dig själv genom att skydda antibiotikan

Pressmeddelande -

Skydda dig själv genom att skydda antibiotikan

Antibiotikaresistens är ett växande problem på många ställen i världen.
– Antalet patienter med resistenta bakterier ökar även i Västerbotten, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare inom Västerbottens läns landsting.

I dag, den 18 november, äger den europeiska antibiotikadagen rum. Det är ett EU-initiativ inom folkhälsoområdet för att öka medvetenheten om det hot som antibiotikaresistens utgör. Det uppmärksammas i år av 23 svenska myndigheter och organisationer som i sociala medier vänder sig till allmänheten under parollen "Skydda antibiotikan".

– Alla måste hjälpas åt och tillsammans kan vi göra skillnad. Det bästa är om kunskap om antibiotika och antibiotikaresistens finns både hos sjukvårdspersonalen och allmänheten, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare inom Västerbottens läns landsting.

Växande problem
Antibiotikaresistens är när dina bakterier överlever en antibiotikakur och blir motståndskraftig mot en eller flera sorters antibiotika. Det är ett växande problem i många länder.

I Västerbotten är man jämförelsevis bra på att inte skriva ut antibiotika i onödan, men antibiotikaresistens förekommer också här.

– Antalet patienter med resistenta bakterier ökar även i Västerbotten. Det behövs många samlade åtgärder för att hejda utvecklingen och det vi kan ta ansvar för i sjukvården är att inte skriva ut antibiotika i onödan. Det har vi varit framgångsrika på i Västerbotten, säger Stephan Stenmark.

Dina val gör skillnad
För att minska antibiotikaresistensen i samhället kan du tänka på att:

• Tvätta händerna för att undvika smitta.
• Prata med din läkare eller veterinär om när antibiotika gör nytta.
• Lämna in överbliven antibiotika på apoteket, istället för att använda eller slänga den.

– Antibiotika är en förutsättning för att kunna bli frisk vid svåra bakteriella infektioner och för att kunna bedriva den avancerade sjukvård som vi har i dag. Därför är det viktigt att inte använda i onödan, säger Stephan Stenmark.

På webbplatsen www.skyddaantibiotikan.se som lanserades i veckan finns mer information om hur du kan bidra till att minska onödig antibiotikaanvändning.

Mer information
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare
090-785 14 00, 070-969 51 40, stephan.stenmark@umu.se

Vänliga hälsningar
Lotta Olovsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 70 89

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige