Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Smartboard ger bättre struktur

På neurologavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus har en smartboard gett en bättre överblick över patienterna och arbetet har blivit lättare att planera.
– Vi har fått mer ordning och reda, säger Jenny Lidström, sjuksköterska.

I samband med neurologens iPad-projekt föddes tanken på att byta ut avdelningens whiteboardtavla till ett mer interaktivt hjälpmedel.

Projektet med surfplattor bygger på idén att de anställda alltid ska ha samstämmig och tydlig information. Något som inte alltid var fallet med whiteboarden där patienterna skrevs upp på tavlan allteftersom de kom in på avdelningen.

– Vi upplevde att det blev rörigt, när patienterna åkte hem suddades deras namn och då det blev lätt oordning. Det hände att vi fick tvätta rent tavlan och skriva allt på nytt, berättar Jenny Lidström.

Bättre patientöversyn
En smartboard ger en bättre överblick över vilka patienter som är på väg in, vilka som finns på avdelningen och vilka patienter som är redo att åka hem.

– Vi kan även se våra patienter som ligger på andra avdelningar. När en patient åker hem ser vi till att de som är utplacerade kommer tillbaka till avdelningen, säger Peter Ståhlenberg, sjuksköterska.

En ytterligare fördel förutom att informationen uppdateras direkt är att det nu har blivit lättare att skriva in de undersökningar som är planerade i veckan.

– Redan på söndag kan man förbereda och fylla i veckans undersökningar, är det en undersökning inbokad på onsdag så lägger vi in den i systemet och då kommer den upp automatiskt på onsdag och inte tidigare, förklarar Peter Ståhlenberg.

Arbeta mer interaktivt
En smartboard innebär att arbetet går smidigare och innehåller färre arbetsmoment. Med sina automatiska funktioner hjälper även systemet till att påminna de anställda ifall något saknas i journalen.

– Vi måste notera i journalen när en patient är lite äldre och löper risk för att trilla omkull. Nu kommer det upp en liten symbol och påminner om det, säger Jenny Lidström.

Neurologen siktar mot att alltid jobba med uppdaterad information och kommer att fortsätta att arbeta mer interaktivt.

– Nu ska vi fokusera på innehållet, utveckla informationsmaterial och filmer till patienter så att de kan se hur till exempel en undersökning går till, berättar Jenny Lidström.

Mer information
Jenny Lidström, sjuksköterska, neurologavdelningen.
090-785 46 79, jenny.lidstrom@vll.se

Vänliga hälsningar
Viktor Karlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 70 96

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige