Gå direkt till innehåll
Ann-Britt Marklund från vaccinationsmottagningen i Skellefteå.
Ann-Britt Marklund från vaccinationsmottagningen i Skellefteå.

Pressmeddelande -

Smidigt skydd mot sjukdomar och virus via centrala vaccinationsmottagningar

De centrala vaccinationsmottagningarna i Skellefteå och Umeå erbjuder vaccination via både tidsbokning och drop in.
Vi är helt övertygade om att verksamheten gör nytta ur flera perspektiv. Vi får dagligen positiva kommentarer från patienterna att det fungerar bra och att det är enkelt att komma hit. Vi kan nu erbjuda många olika vacciner vilket tidigare har varit svårt att få för Skellefteborna, säger Ann-Britt Marklund på vaccinationsmottagningen i Skellefteå.

Influensasäsongen är igång i regionen. I Skellefteå är trycket på vården och framförallt akutmottagningen otroligt högt. De allra flesta som har influensa behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Influensa kan göra att du snabbt känner sig sjuk med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont och hosta. Det finns saker du kan göra för att minska risken att bli sjuk. Mer information finns på 1177.se.

Länets vaccinationsmottagningar

Vaccinationsmottagningarna i länet har vaccinerat tiotusentals västerbottningar. I början gällde det primärt vaccination mot covid-19 men har över tid utvecklats till en vaccinationsservice för länet.

Den största nyttan är att kunna avlasta primärvården, vilket gör det möjligt för dom att lägga sina resurser på de som behöver vård och preventiva insatser. Samt att kunna erbjuda en mer flexibel vaccination för invånarna, berättar Ann-Britt Marklund på vaccinationsmottagningen i Skellefteå.

Att samla vaccinationer på centrala mottagningar är ett patientsäkert arbetssätt men ger också en ekonomisk vinning då risken för att vaccination som ligger och blir gammalt på hälsocentralerna sedan måste kasseras. På vaccinationsmottagningar arbetar en mängd olika yrkesroller för att göra hela processen så smidig som möjligt.

Just nu vaccinerar vi mest mot influensa och pneumokocker. Vi ser även ett ökande intresse av bältrosvaccination och en jämn ström av personer som vill vaccinera sig mot covid-19, berättar Ann-Britt Marklund.

Dessutom ges vaccin mot hepatit, fästing, bältros och mot kikhosta till gravida.

– Sedan förra veckan är Region Västerbotten med i en studie där vi vaccinerar kvinnor födda mellan 1994 och 1999 mot HPV och vi uppskattar att mer än hälften av dessa väljer att även vaccinera sig mot covid-19 när de ändå är på plats, många av dessa kommer då för sin tredje eller fjärde dos, berättar Sara Berglund, vaccinationsmottagningen i Umeå

Hög flexibilitet och bemanning

På den centrala vaccinationsmottagningen i Skellefteå varierar besöksantalet mycket. Under veckor när en ny uppmaning från Folkhälsomyndigheten startar kan det komma uppemot 700 personer per dag och andra dagar bara 100 personer.

– Vi brukar ha mellan två och sju vaccinationsutförare per dag och vi har kapacitet att ta emot väldigt många. Det är bara att komma hit, vi rådgör och välkomnar, hälsar Ann-Britt Marklund.

I Umeå kan det komma uppemot 1 100 personer per dag då ett nytt vaccin införs och andra dagar ungefär 260 personer. De ser också att drop in är väldigt vanligt bland de äldre personerna.

– Vi har kapacitet för att ta emot kring 1 200 om dagen, men vi gör alltid allt för att vara flexibla och kunna ta emot alla som kommer varje dag, oavsett antal personer, önskemål på vaccin, särskilda behov eller annat! Många som kommer väljer då att ta ett vaccin mer än det de bokat in sig för, berättar Sara Berglund.

Hon fortsätter:

– Hos oss finns det inte riktigt något som kan kallas en vanlig dag, men en lågbemannad dag är vi cirka 15 personer och en högbemannad dag cirka 30–35 som jobbar, då är alla personalgrupper samt ledning inkluderade. Som mest har vi sju vaccinerande sköterskor per dag.

Drop in och tidsbokning

För att kontakta vaccinationsmottagningarna via telefon går det att ringa till en hälsocentral och välja knappval 8, då läggs samtalet över till telefonkö för vaccinationsbokning och det går då boka tid både på hälsocentraler och vaccinationsmottagningar.

Mer information

Sara Berglund
Vaccinationsmottagning Umeå
Region Västerbotten
073-028 18 48

Ann-Britt Marklund
Vaccinationsmottagning Skellefteå
Region Västerbotten
070-395 51 11

Presskontakt

Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-049 46 53



Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige