Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Smittan fortsätter att öka

Smittspridningen i Västerbottens län fortsätter att öka, men inte i lika snabb takt som tidigare. 226 positiva fall konstaterades under föregående vecka. Smittan sprids huvudsakligen i åldersgrupper med färre fullvaccinerade och där man inte haft möjlighet att vaccinera sig ännu.

Under vecka 37 analyserades 7 757 prover varav 2,6 procent var positiva, en minskning i antalet analyserade prov jämfört med föregående vecka då 8 969 prov analyserades.

– De nationella rekommendationerna gäller fortfarande. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, även om du är fullvaccinerad. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i affärer och i kollektivtrafik. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan. Om du umgås utanför din närmaste krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Smittan sprids huvudsakligen i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, på arbetsplatser och skola samt inom familjen. Flest fall finns i Skellefteåområdet, men smittan ökar även i Umeåområdet.

Smittan sprids bland ovaccinerade

– Flest positiva fall finns i de åldersgrupper där vi har lägst andel fullvaccinerade och där man inte har haft möjlighet att vaccinera sig än, säger Stephan Stenmark.

Bland de positiva fallen var 80 i åldersgruppen 0–18 år, 65 i åldersgruppen 19–39 år, 66 i åldersgruppen 40–59 år samt 15 fall bland personer som är 60 år eller äldre.

– Det är jätteviktigt att alla som kan vaccinera sig gör det, framför allt i åldersgrupperna 16–40 år där vi har en lägre vaccinationstäckning. Det finns gott om tider i hela länet. Om du av någon anledning har tagit den första dosen, men inte den andra, se till att ta den andra dosen nu, säger Stephan Stenmark.

Vaccination av 12–15-åringar

Under föregående vecka blev det klart att även 12–15-åringar ska erbjudas möjlighet att vaccinera sig mot covid-19.

– Vi har fått många frågor om när vaccinationerna kommer att starta, och kan nu ge beskedet att de beräknas påbörjas vecka 41. Det är mycket logistik som behöver ordnas, i och med att vi vill vaccinera på skolorna så långt det är möjligt. Mer information kommer när allt är klart, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Fortsatta initiativ till drop in-mottagningar

Region Västerbotten arbetar aktivt med att sänka trösklarna för vaccination. En del av detta är att erbjuda drop in-vaccination. Just nu finns möjlighet för allmänheten att vaccinera sig på drop in på Bolidens hälsocentral, den centrala vaccinationsmottagningen på Nolia samt på Campus Umeå. I torsdags hade Bolidens hälsocentral sitt första drop in-tillfälle.

– Det var otroligt uppskattat, och efter en timme fick jag till och med ringa in extra personal. Vi har fått information om att många utrikesfödda inte vaccinerar sig på grund av svårigheter med att boka tid. För att underlätta för invånarna att vaccinera sig kommer vi därför fortsätta med drop in varje torsdag klockan 9:00–15:00 ett tag framöver, säger Emma Sjöström, avdelningschef på Bolidens hälsocentral.

Aktuella tider för drop in finns på: https://vaccinationsbokning.re...

Mer information
Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige