Gå direkt till innehåll
Snabbare hjälp ska rädda liv i glesbygd

Pressmeddelande -

Snabbare hjälp ska rädda liv i glesbygd

Nu startar ett pilotprojekt där räddningstjänst och ambulans larmas samtidigt vid bröstsmärtor för att snabbt påbörja hjärt-lungräddning om patienten drabbas av hjärtstopp.

Från och med 8 oktober larmas räddningstjänsten i Åmsele, Norsjö, Malå, Adak, Gargnäs, Borgafjäll och Dorotea vid bröstsmärtor prio 1 och vid hjärtstopp samtidigt som ambulans. Detta sker om inte ambulansen finns i omedelbar närhet av den drabbade.

– Det är platser där man normalt inte har beredskap, förklarar Helge Brändström, landstingets beredskapsöverläkare och projektledare vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum.

25 procent av dem som insjuknar i hjärtinfarkt dör innan de når sjukhus. De flesta dör i en hjärtrytmstörning som leder till hjärtstopp. Många kan räddas med tidig hjärt-lungräddning och defibrillering.

Pilotprojekt startar inom ramen för projektet Akut omhändertagande av hjärtstopp i väglöst land och glesbygd (AXGH).

Berörd personal vid räddningstjänst med deltidsbrandkårer har fått utbildning i hjärtlungräddning och utrustats med hjärtstartare. Syftet med pilotprojektet är att de ska bege sig till den drabbade och finnas i beredskap vid bröstsmärtor prio 1 om denne drabbas av hjärtstopp. Vid konstaterat hjärtstopp påbörjas hjärt-lungräddning med defibrillering i väntan på att ambulans anländer. Räddningstjänsten tar en enkel anamnes som rapporteras till ambulanspersonalen. Allt sker med samma krav på sekretess som inom sjukvården.

Landstinget samarbetar redan med räddningstjänst i flera kommuner i länet kring I väntan på ambulans, IVPA, som innebär att de kan larmas vid bedömt hjärtstoppslarm till SOS Alarm för att påbörja behandling innan ambulans når fram. Bröstsmärtor är ett varningssymtom på hjärtinfarkt och därför behöver personer som drabbas hjälp snabbt.

Mer information
Helge Brändström, medicine doktor, beredskapsöverläkare Västerbottens läns landsting och projektledare vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum, 070-319 07 95

Owe Johnson, docent, överläkare kardiologi, Norrlands universitetssjukhus, 070-691 30 04

 

Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige