Gå direkt till innehåll
Anläggningen i Lycksele kräver lite underhåll.
Anläggningen i Lycksele kräver lite underhåll.

Pressmeddelande -

​Solenergi på Lycksele lasarett

Den nya solcellsanläggningen på Lycksele lasarett togs i bruk i slutet av april och producerar cirka 40 000 kilowattimmar per år. Tillsammans med Region Västerbottens första anläggning, på Geriatriskt centrum i Umeå minskar de regionens kostnader för el med mer än 100 000 kronor per år.

När det platta taket på Lycksele lasarett skulle ersättas med ett nytt sadeltak passade Region Västerbotten på att samtidigt installera en solcellsanläggning. Med hjälp av stålkonstruktioner är lutningen på panelerna optimal för solenergi.

Lång livslängd

– Det finns planer på att sätta upp paneler på ytterligare tre byggnader i Lycksele där vi också har ett behov av att byta tak, säger Maria Hammeryd, energiingenjör och tekniksamordnare vid Region Västerbotten.

Återbetalningstiden för panelerna är cirka 15 år men livslängden är avsevärt längre.

– Det finns paneler som är över 30 år gamla och som fortfarande fungerar väldigt bra, säger Maria Hammeryd.

Kräver lite underhåll

Anläggningen i Lycksele förväntas producera 1 procent av lasarettets elanvändning. Och liksom för de flesta andra solcellsanläggningar kräver inte heller denna mycket underhåll.

– Den sköter egentligen sig själv och vi behöver inte göra så mycket för att underhålla den, säger Johnny Eriksson Lind, driftingenjör vid Lycksele lasarett.

– Panelerna är både parallell- och seriekopplade för bästa effektivitet och om något blir fel så larmar anläggningen automatiskt, säger han.

Fler paneler planeras

Även i Skellefteå planeras det för förnyelsebar solenergi.

– Det är stora behov av både takbyten och nybyggnationer på lasarettsområdet och då tänker vi installera anläggningar också där, säger Maria Hammeryd.

När den nya psykiatrin i Umeå nu byggs ska solceller monteras på vissa av taken. Elproduktionen där beräknas till hela 150 000 kilowattimmar.

Fakta: Solcellsanläggningen i Lycksele kostade totalt 800 000 kronor att uppföra. Region Västerbotten sökte och har fått ett beviljat bidrag på 30 procent, cirka 240 000 kronor. Den totala kostnaden kommer därför att bli cirka 560 000 kronor.

Mer information:
Maria Hammeryd, energiingenjör och tekniksamordnare, 070-627 05 08
Johnny Eriksson Lind, driftingenjör, 070-566 34 84

Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-177 70 03

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige