Gå direkt till innehåll
Drifttekniker Per Backteman kan enkelt överblicka kyl- och värmeanläggningen vid Norrlands universitetssjukhus.
Drifttekniker Per Backteman kan enkelt överblicka kyl- och värmeanläggningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Pressmeddelande -

Sommarkyla underlättar för vården

Den väldigt varma sommaren för två år sedan gjorde att många av landstingets lokaler blev besvärliga att vistas i, för både patienter och personal. Men i och med en ny värme- och kylcentral i Umeå och en utbyggd kapacitet för kylproduktion i Skellefteå och Lycksele, blir inomhusmiljön dräglig om det blir ännu en varm sommar.

På både Skellefteå och Lycksele lasarett har landstinget under året satsat på att bygga ut distributionen av kyla.

– Vi har nu sett till att det ska fungera i de lokaler där kylaggregat är installerade, till exempel i operationssalarna, säger Hans Johansson, landstingets tekniksamordnare inom VVS.

En av världens största

I Umeå avslutades det stora arbetet med en ny värme- och kylcentral, inklusive ett marklager med 125 borrhål på 250 meters djup, under hösten 2015. Nu kan man se resultatet av satsningen.

– Marklagret är en av världens 30 största anläggningar som levererar 7 000 megavatttimmar per år, vilket kan jämföras med uppvärmningen av cirka 450 villor, säger Hans Johansson. Det motsvarar cirka 20 procent av värmebehovet vid Norrlands universitetssjukhus och vi har fördubblat kapaciteten att producera kyla

Värme och kyla

I och med marklagret, som tar värme från berget på vintern och levererar kyla på sommaren, har landstinget tillgång till billig energi. Nu kan många lokaler, som operationssalar, blodcentralen och labcentrum som är beroende av en sval inomhustemperatur, kylas.

– Nu kan vi enkelt överblicka och styra kylan dit den behövs och exempelvis prioritera vårdnära lokaler och lokaler där känslig medicinteknisk utrustning finns, säger Hans Johansson.

Förebyggande syfte

Personalen ska ändå, trots tillgång till kyla, förhindra att utomhusvärme kommer in i lanstingets lokaler.

– Överallt där det finns fönster är det viktigt att i förebyggande syfte dra för gardiner kvällen före en varm dag och inte göra det när det redan blivit varmt, säger Maria Hammeryd, tekniksamordnare inom området energi.

Mer information: tekniksamordnare Hans Johansson 070-676 92 20

Hälsningar

Jan Alfredsson
Landstingets kommunikationsstab

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige