Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sommarplaneringen i hälso- och sjukvården

Under sommarmånaderna drar Region Västerbotten ned på planerad verksamhet i hälso- och sjukvården och samordnar resurser för att ta hand om patienter med besvär som inte kan vänta. Mellan vecka 23 och 34 bedrivs i huvudsak akut verksamhet samt utredning och behandling av tumörsjukdomar inom slutenvården.

Vid länets tre sjukhus hålls cirka 70 procent av vårdplatserna öppna och vid sjukstugorna är antalet vårdplatser i princip samma som föregående somrar. De flesta öppenvårdsmottagningarna på sjukhusen har öppet med reducerad verksamhet och i vissa fall någon/några veckor stängt. Inom primärvården stänger några hälsocentraler eller reducerar verksamheten under några veckor och har då utökat samarbete med närliggande hälsocentral eller sjukstuga. Även tandvården har som vanligt neddragen verksamhet under sommaren.

– Planeringen i år har varit mer utmanande än på länge och på ett par enheter är den är inte helt klar. Våra medarbetare behöver vila och ledighet efter att ha slitit hårt under drygt två tuffa år av pandemi. Vi har i grunden en brist på personal, framför allt distriktssköterskor, läkare och barnmorskor. Även inom tandvården råder personalbrist, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Flera av regionens extrapersonal och pensionerade medarbetare som ställt upp och jobbat tidigare somrar, kan inte hjälpa till i samma utsträckning i år.

– De behöver också vila efter att ha varit mycket värdefulla resurser i smittspårning och i vaccinationsarbetet under pandemin. Till detta kommer att det dessutom är väldigt svårt att få tag i hyrpersonal idag, säger Brita Winsa.

Vila och återhämtning

Majoriteten av medarbetarna i Region Västerbotten kommer att ha fyra veckors sammanhängande semester, förlagd under perioden juni–augusti.

– Målsättningen är alltid att bevilja semestrar i enlighet med önskemål. Det är viktigt att få en sammanhängande och välförtjänt ledighet för vila och återhämtning. Det finns medarbetare, framför allt i dygnet runt-verksamhet, som tyvärr inte kommer att få fyra veckors sammanhängande semester. Vi har fört dialog och erbjuder ekonomisk ersättning för de som kan lägga ut ledighet på alternativt sätt och på det sättet bidra till bemanning under sommaren, säger Brita Winsa.

Förlossning och primärvårdsjour

Vårdmottagningarnas öppethållande och eventuella hänvisningar kommer dels att finnas på respektive verksamhets sida på 1177.se, dels i en samlingsannons i dagstidningarna i mitten av juni.

En av neddragningarna gäller förlossningen vid Lycksele lasarett, där man under perioden 29 juli till den 15 augusti klockan 07.00, hänvisar födande kvinnor i upptagningsområdet till avdelningarna i Skellefteå och Umeå. En jourhavande barnmorska finns i Lycksele för att kunna ta hand om akuta behov och förlossningar.

– Tyvärr har vi inte kunnat lösa detta fullt, men situationen är bättre än föregående sommar och neddragningen blir under kortare tid. Det är cirka 20 kvinnor i södra Lappland som berörs av detta och de kontaktas direkt av förlossningspersonalen i Lycksele med information om hur det kommer att fungera med deras förlossningar och hur de kan förbereda sig, säger Brita Winsa.

Även inom primärvården är bristen på läkare och distriktssköterskor mycket utmanande på flera enheter i länet. Detta är huvudanledningen till att regionen väljer att begränsa öppethållandet av primärvårdsjouren i Umeå och hålla stängt på vardagkvällar mellan den 20 juni och 14 augusti.

– Vi bedömer att vi inte har tillgång till personal och i synnerhet distriktssköterskor med den erfarenhetsnivå som krävs för att ha öppet primärvårdsjouren alla dagar i veckan. Medarbetarna behöver semester och återhämtning, säger Brita Winsa.

De minskade öppettiderna för primärvårdsjouren kan få konsekvenser i form av längre väntetider och köer. För att hjälpa länets invånare till rätt vårdnivå i rätt tid gör regionen en informationssatsning i sommar kring sökvägar i vården och hur det fungerar.

– Det är viktigt att den som är akut sjuk aldrig tvekar att vända sig till vården. Har man besvär som inte är akuta och kan vänta till nästa dag ska man vända sig till sin ordinarie hälsocentral under dagtid. Webbplatsen 1177.se med information och råd om sjukdomar och besvär, telefonnumret 1177 och tjänsten Hälsodigitalen är också viktiga att känna till för västerbottningar och andra som söker vård i regionen, säger Brita Winsa.

Kom ihåg att förnya recept i tid

Under sommaren kan det ta längre tid att få sina recept förnyade. Både hälsocentralerna och specialistmottagningarna uppmanar därför alla patienter att i god tid se över sina recept.

Så här förnyar man recept på 1177.se:

  1. Logga in på 1177.se.
  2. Gå in på den hälsocentral eller mottagning som har utfärdat receptet.
  3. Välj ”Förnya recept” och fyll i formuläret.
  4. Ett meddelande skickas till inkorgen på 1177.se när receptet är förnyat.

Kom ihåg att ange ditt telefonnummer eller e-postadress under ”Inställningar” så att du får en avisering när du har ett nytt meddelande på 1177.se.

Fakta – gör så här för att söka vård i sommar

Om du eller någon närstående blir sjuk eller får en skada, gör så här:

  • Besök webbplatsen 1177.se. Där får du kvalitetssäkrade råd om vad du kan göra själv för att lindra dina besvär och när du ska söka vård.
  • Kontakta din hälsocentral genom att logga in på 1177.se eller ringa.
  • Chatta med en sjuksköterska via regionens tjänst Hälsodigitalen. Du får hjälp att bedöma dina symtom, råd om vilken vård du behöver och vägledning vidare i vården om det behövs. Chatten är öppen dagtid på vardagar och helger, men du kan påbörja ditt ärende närsomhelst under dygnet. Du når tjänsten via 1177.se.
  • Ring telefonnummer 1177. Du får prata med en sjuksköterska som ger dig råd och vägleder dig rätt i vården. Öppet dygnet runt.

Har du besvär som inte kan vänta ska du aldrig tveka att ta kontakt med vården. Om det är fara för livet, ring 112.

Mer information
Brita Winsa
Hälso- och sjukvårdsdirektör
070-352 47 16

Presskontakt
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-612 18 48

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige