Pressmeddelande -
Start för vaccinationer mot HPV
Alla flickor födda 1993 eller senare erbjuds nu kostnadsfri vaccination mot livmoderhalscancer. Nästa vecka påbörjar ett flertal hälsocentraler och sjukstugor vaccineringen av flickor födda 1993-1998.
I januari 2012 avslutades den nationella upphandlingen av vaccin mot några av de HPV-virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Det slutliga tilldelningsbeslutet innebär att landstinget väljer att köpa vaccinet Gardasil och vaccineringen kan nu börja komma igång. Samtliga flickor födda 1993 eller senare kommer att erbjudas kostnadsfri vaccination.
Vaccination av flickor födda 1993-1998
Flickor som är födda 1997-1998 och som går i kommunal skola i Hörnefors, Holmsund, Obbola och Sävar kommer att erbjudas vaccination via skolhälsovården. Berörda flickor kommer att få information om vaccinationerna från skolhälsovården.
Övriga flickor, födda 1993-1998, erbjuds vaccination på länets hälsocentraler eller sjukstugor. Flickorna får själva ta kontakt med valfri hälsocentral/sjukstuga för vaccination.
Ett flertal hälsocentraler och sjukstugor erbjuder vaccination redan nästa vecka. Det kan dock variera i länet när hälsocentralerna påbörjar vaccineringen.
– Vår förhoppning är att alla hälsocentraler och sjukstugor i länet ska ha kommit igång med vaccineringen inom de närmaste veckorna, säger Kenneth Öberg, planerare på Västerbottens läns landsting.
Vaccinationstider kommer inom kort att annonseras på de flesta av hälsocentralernas och sjukstugornas webbplatser. Vissa hälsocentraler och sjukstugor kommer även att skicka hem erbjudande om vaccination till flickor som finns listade på hälsocentralen eller sjukstugan och/eller annonsera i lokalblad och dagstidningar.
Flickor som till exempel studerar i Västerbotten men är skrivna på annan ort erbjuds även de kostnadsfri vaccination på valfri hälsocentral eller sjukstuga.
Kvinnor födda 1992 eller tidigare som vill vaccinera sig mot livmoderhalscancer får själva bekosta vaccinationen. I dessa fall bör kvinnan ta kontakt med sin hälsocentral/sjukstuga för mer information.
Yngre flickor vaccineras på skolhälsovården
Vaccinering mot HPV (humant papillomvirus) ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Detta innebär att alla flickor födda 1999 eller senare kommer att erbjudas vaccination via skolhälsovården när de går i femman eller sexan. Vaccinationerna kommer igång under året och eleverna kommer att få information om vaccinationen från skolhälsovården när det är dags.
Så går vaccinationen till
Vaccinationen omfattar totalt tre sprutor som ges i överarmen, vid tre olika tillfällen inom sex månader. De allra flesta får inga biverkningar eller bara lindriga besvär som rodnad och svullnad vid injektionstillfället och det kan kännas lite ömt, men det brukar gå över inom ett par dagar. Man kan också få huvudvärk och ibland feber.
Vaccinet är ett komplement till de cellprovskontroller som man blir kallad till när man blir äldre och ger ett skydd mot ett antal virus som kan orsaka livmoderhalscancer men även mot kondylom.
– Bäst effekt ger vaccinationen om den sker före den sexuella debuten. Om man vaccinerar sig när man är ung och går på de kontroller man blir kallad till så har man ett bra skydd mot livmoderhalscancer, säger Lena Silfverdal, överläkare på kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus.
Flickor som ännu inte har fyllt 18 år behöver föräldrarnas medgivande i samband med HPV-vaccinationen. Ifylld medgivandeblankett ska tas med vid vaccinationstillfället. Medgivandeblanketten finns att hämta på 1177.se/vasterbotten, hos skolhälsovården eller på hälsocentralen/sjukstugan.
Mer information om HPV och vaccinationerna finns på 1177.se/vasterbotten.
Mer information lämnas av
Kenneth Öberg, planerare, Västerbottens läns landsting, 090-785 71 58
Lena Silfverdal, överläkare, kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus,
090-785 03 79
Sven Arne Silfverdal, barnhälsovårdsöverläkare, Västerbottens läns landsting, 090-785 27 90, 070-764 05 87