Pressmeddelande -
Stöd till tonårsföräldrar
Region Västerbotten erbjuder sedan tidigare digitala utbildningar till föräldrar med barn som behöver stöd med sin psykiska hälsa. Nu utökar regionen erbjudandet med en utbildning som riktar sig till tonårsföräldrar.
Att som förälder navigera genom tonårens utmaningar är en resa som kräver kärlek, tålamod och förståelse. För föräldrar till tonåringar som behöver hjälp med sin psykiska hälsa kan det vara extra utmanande.
Mikaela Pallin, psykolog vid kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten, förklarar varför utbildningen är ett bra stöd.
– Framför allt är det kombinationen av att få konkreta strategier och samtidigt utbyta erfarenheter med andra föräldrar i liknande situation som har varit uppskattat av deltagarna.
Föräldrastödsgruppen har ett genomgående fokus på föräldrastrategier och består av fem digitala gruppträffar. Varje träff börjar med en introduktion av träffens tema följt av övningar samt diskussion och erfarenhetsutbyte med andra föräldrar i liknande situation. Mellan träffarna har deltagarna även tillgång till en digital plattform med texter, övningar samt meddelandefunktion med behandlaren.
Om det finns flera vuxna i familjen är det bra om alla tar del av utbildningen.
– Då kan föräldrarna bättre förstå varandra och bli mer samspelta i sitt förhållningssätt, säger Mikaela Pallin.
Att föräldragruppen är digital är något som gör det enklare för fler föräldrar att delta.
– Vi är glada att kunna erbjuda en tidig insats som föräldrarna kan ta del av lika bra i hela länet, oavsett om de sitter i Skellefteå eller Saxnäs, säger Mikaela Pallin.
Regionen erbjuder sedan tidigare föräldrastödsgrupper till föräldrar med yngre barn, 6 till 12 år. De grupperna handlar till exempel om hur du kan skapa rutiner för ditt barn, minska konflikter i vardagen eller stötta ett barn med oro.
Fakta: Psykisk hälsa under tonåren – föräldrastöd
Utbildningen är till för föräldrar till ungdomar mellan 13 och 17 år. Under träffarna går föräldrarna och behandlaren bland annat igenom hur föräldrar kan förstå och stötta vid psykisk ohälsa. Man diskuterar även olika samtalsverktyg som kan underlätta kommunikationen, samt strategier för att förbättra rutiner kring sömn, mat, aktivitet och återhämtning.
Den som är intresserad av digitalt föräldrastöd i grupp kan ringa kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten på telefon 1177, knappval 2. Där gör vårdpersonalen en bedömning för att se om utbildningen är något som kan passa. Har barnet redan en pågående kontakt med en behandlare ska föräldern i stället kontakta den behandlaren.
Mer information
Mikaela Pallin
Legitimerad psykolog, kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten
Region Västerbotten
mikaela.pallin@regionvasterbotten.se
073-073 54 94
Presskontakt
Lotta Norlander
Kommunikationsstaben
lotta.norlander@regionvasterbotten.se
090-785 70 89
Ämnen
Kategorier
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken