Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Stor minskning av de allvarligaste trycksåren i länet

I oktober genomfördes den fjärde nationella mätningen av förekomsten av trycksår. Antalet trycksår i Västerbottens läns landsting är detsamma som vid föregående mätning, 12,9 procent av patienterna hade trycksår. Dock har de allvarligaste trycksåren minskat från 12 procent vid förra mätningen till endast 2 procent vid denna.

Nu har resultaten av den nationella punktprevalensmätningen sammanställts. Totalt ingick över 17 000 patienter och boende i trycksårsmätningen. Det nationella resultatet visar att 15 procent av patienterna har någon typ av trycksår. 

Inom Västerbottens läns landsting deltog total 599 patienter i mätningen. Av dem hade 12,9 procent någon grad av trycksår, vilket innebär att Västerbottens siffror är lägre än rikssnittet.

Länets resultat

Vid Lycksele lasarett var det 3,9 procent av de inneliggande patienterna som hade trycksår, i Skellefteå 9,9 procent och på Norrlands universitetssjukhus var det 15,9 procent. Skellefteå och Lycksele lasarett har lägre andel trycksår än vid föregående mätning medan Nus har en något högre andel.

Knappt två tredjedelar av trycksåren som förekom vid mättillfället var av den minst allvarliga graden, där huden är påverkad men fortfarande hel. Andel trycksår av den allvarligaste graden var 2 procent vilket är betydligt lägre än vid föregående mätning då siffran låg på 12 procent.

– Det är mycket positivt att andelen av den allvarligaste graden av trycksår minskar. Genom att jobba förebyggande och upptäcka trycksår i tid kan vi förhindra de allvarliga graderna av trycksår, säger tf landstingsdirektör Mats Lindqvist.

Viktigt att arbeta förebyggande

Mätningen visar att 67 procent av patienterna i Västerbottens läns landsting som hade en bedömd risk för trycksår använde en förebyggande eller behandlande madrass. För Riket låg andelen som använde tryckavlastade madrasser på hela 86 procent.

– Arbetet med att använda tryckavlastande madrasser i Västerbotten måste fortsätta och kan förbättras ytterligare, säger Doris Kjellgren registersamordnare.

För att arbeta förebyggande och minska förekomst av trycksår bör tryckavlastande madrasser och hälavlastning användas. För att veta vilka patienter som behöver förebyggande åtgärder måste det framgå om patienten har en risk för att drabbas av trycksår.

Senior alert är ett verktyg som används för att jobba förebyggande mot bland annat trycksår. Då en patient registreras i Senior alert görs bland annat en riskbedömning av trycksår, fall och undernäring inom 24 timmar efter att patienten har kommit till vårdenheten.

Om mätningen

Undersökningen genomfördes i hela landet under den första veckan i oktober och är en så kallad punktprevalensmätning, en mätning som visar förekomsten av trycksår vid ett enstaka tillfälle. Totalt ingick över 17 000 patienter och boende i trycksårsmätningen. 42 kommuner och 16 landsting deltog i höstens mätning.

Alla inneliggande patienter över 18 år på sjukhusen och sjukstugorna fick frågan om de accepterade att delta i mätningen. Graden av svårighet av trycksår indelas i kategori 1 till 4.

  • Kategori 1. Rodnad som inte bleknar vid tryck.
  • Kategori 2. Delhudskada. Blåsa/avskavning av hud.
  • Kategori 3. Fullhudskada. Sår genom alla hudlager.
  • Kategori 4. Djup fullhudsskada. Djupt sår/nekros.

För mer information kontakta:

Doris Kjellgren
Registersamordnare
Telefon: 070-130 31 13

Anna Bergström
Kvalitet och patientsäkerhetssamordnare
Telefon: 072-713 78 28

Ämnen

Regioner

Kontakter