Pressmeddelande -
Stor ökning av donatorer i länet
Antalet organ- och vävnadsdonatorer blev fler i länet och norra regionen under 2014 och siffrorna är högre än snittet för riket. Att fler tar ställning till donation före sin död gör att fler liv räddas.
Under 2014 har det funnits 19 organdonatorer på norra regionens sjukhus. Det innebär 21,6 donatorer per miljon invånare och 39 donatorer per 10 000 avlidna. Detta kan jämföras med de nationella siffrorna som är 17,1 donatorer per miljon invånare och 37 donatorer per 10 000 avlidna under 2014. Antalet organdonatorer har ökat jämfört med föregående år, både i landet och i norra regionen.
I Västerbotten har 12 patienter blivit organdonatorer under 2014, vilket är en stor ökning. Siffrorna för 2013, 2012 och 2011 har varit 5, 6 och 5.
36 avlidna har blivit vävnadsdonatorer. Det har lett till att de patienter som är i behov av hornhinnetransplantation får hjälp inom tiden för vårdgarantin.
Ta ställning före sin död
Det är även fler som har gjort sin vilja känd i Socialstyrelsens donationsregister, vilket är ett av sätten att ta ställning till donation. Att människor tagit ställning före sin död är en stor hjälp för de närstående i de fall som donation kan bli möjligt.
– Ett aktivt arbete på länets intensivvårdsavdelningar, goda rutiner för donation och en hög medvetenhet hos befolkningen är de faktorer som bidragit till resultaten, säger Cecilia Reinikainen Diamant, intensivvårdssjuksköterska vid Norrlands universitetssjukhus och regionalt donationsansvarig sjuksköterska i norra regionen.
En donator kan rädda åtta liv
För att bli organdonator krävs att patienten avlider i en total hjärninfarkt under pågående respiratorbehandling. Det sker enbart vid dödsfall på en intensivvårdsavdelning. Varje organdonator kan rädda livet på upp till åtta patienter som står i väntelista för att få ett nytt organ. Vävnadsdonation kan ske efter dödsfall i hemmet eller på en vårdavdelning på sjukhus.
– Bakom varje donation finns en avliden person och en sörjande familj. Vår omsorg och medkänsla för dem är stor och vår förhoppning är att vetskapen om att den avlidna kunnat bidra till att rädda andra människors liv kan vara ett litet ljus i sorgen, avslutar Cecilia Reinikainen Diamant.
För att ta ställning till donation kan man, förutom att anmäla sig till donationsregistret, fylla i ett donationskort eller informera sina närstående om sin vilja. Alla tre sätt är lika giltiga och det är den senaste uppgiften som gäller.
Läs mer på www.livsviktigt.se
Mer information
Cecilia Reinikainen Diamant, regionalt donationsansvarig sjuksköterska, 090-785 80 31
Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting