Pressmeddelande -
Stort förtroende för länets sjukvård enligt nya Vårdbarometern
Idag, onsdag den 9 mars, publiceras resultatet från mätningen med nya Vårdbarometern. Den visar att 72% av västerbottningarna har stort förtroende för länets sjukvård. Motsvarande siffra för riket är 65%. När det gäller förtroendet för länets sjukhus så hamnar Västerbotten i toppen då 78% anger att de har stort förtroende (riket 71%).
Förtroendet för hälsocentralerna ligger på samma nivå som genomsnittet för riket (63%).
87% svarar att de känner till att det finns en sjukvårdsrådgivning dit man kan ringa dygnet runt för att få råd och hjälp om sjukvård. Motsvarande siffra för riket är 80%. Av dem som ringt sjukvårdsrådgivningen tycker drygt 70% att det var lätt att komma fram på telefon. Däremot är det få som känner till webbplatsen 1177.se där man kan beställa tid eller av-/omboka besök och förnya recept, jämföra vården på länets hälsocentraler samt hitta information om sjukdomar och behandlingar.
Positivt att diskutera levnadsvanor
Både västerbottningarna och svenskarna i stort tycker det är positivt om läkare eller annan vårdpersonal vid besök diskuterar levnadsvanor, t.ex. kost, alkohol, rökning och motion. Sju av tio västerbottningar tycker till och med att hälso- och sjukvården ska kräva att patienterna ändrar sina levnadsvanor istället för att skriva ut läkemedel när motion och bättre kostvanor ger lika bra, eller till och med bättre effekt.
- Västerbotten uppvisar många glädjande resultat i senaste Vårdbarometern. Att så många tycker att levnadsvanorna är viktiga visar också att Västerbottens satsning på folkhälsoarbete är riktig, säger Karin Lundström (S), landstingsråd.
Åtta av tio västerbottningar anser att de har tillgång till den sjukvård de behöver. På frågan om vad som skulle ge bättre tillgång anges kortare väntetider och lättare att boka tid för läkarbesök som huvudorsaker.
- Bemötandefrågorna nämns också som ett utvecklingsområde och är något som är viktigt att arbeta vidare med, säger Karin Lundström.
Förbättrad tillgänglighet
Sex av tio tycker att väntetiderna till besök på hälsocentraler är rimliga, medan fyra av tio svarar att väntetiderna till besök och behandling på sjukhus är rimliga.
- Vi har senaste åren arbetat intensivt med att förbättra tillgängligheten. Majoriteten av länets sjukhusmottagningar erbjuder nu ett förstabesök inom vårdgarantins gräns 3 månader. Likaså har tillgängligheten till läkarbesök på hälsocentralerna förbättrats. Det är viktigt att vi fortsätter att ha tillgänglighetsfrågorna i fokus, säger Karin Lundström.
På frågan om det är bra att man specialiserar olika sjukhus så att vissa operationer bara görs på några enstaka sjukhus för att få bättre kvalitet svarar 76% av västerbottningarna ja. Motsvarande siffra för riket är 78%.
Hälften av de 15% av länsinvånarna som tecknat privata sjukförsäkringar anger att orsaken är därför att de fått erbjudandet via sin arbetsgivare.
På frågan om man är beredd att avstå från antibiotika när så är möjligt även om man riskerar några sjukdagar extra, svarar drygt 80% ja.
Västerbottens läns landsting valde till höstens undersökning att göra tilläggsfrågor om hälsoval, den vårdvalsreform som infördes vid årsskiftet 2009/2010. 83% var positiva till att själv kunna välja hälsocentral men 70% svarade att de inte visste vad hälsoval innebar.
Mätningen gjordes mellan oktober och december 2010.
Fakta om nya Vårdbarometern
Nya Vårdbarometern undersöker kontinuerligt befolkningens attityder till, kunskaper om och erfarenheter av hälso- och sjukvården. Årligen intervjuas 1000 personer av den vuxna befolkningen i Västerbotten. Vårdbarometern fångar upp både de frekventa patienterna och de i befolkningen som sällan har anledning att kontakta hälso- och sjukvården. Inför Vårdbarometerundersökningen hösten 2010 skedde en revidering av formuläret, delvis med anledning av att den Nationella patientenkäten nu genomförs vilket medfört att flera frågor kunnat strykas ur Vårdbarometern.
Vårdbarometern görs på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting samt de enskilda landstingen och regionerna i landet.
Läs hela undersökningen på www.vardbarometern.se
Information lämnas av:
Karin Lundström (S), landstingsråd, 070-669 66 84