Gå direkt till innehåll
Nina Sundström och Per Hallberg vid MT-FoU menar att AI och maskininlärning är viktigt i framtiden för många delar av hälso- och sjukvården. Foto: Klas Sjöberg
Nina Sundström och Per Hallberg vid MT-FoU menar att AI och maskininlärning är viktigt i framtiden för många delar av hälso- och sjukvården. Foto: Klas Sjöberg

Pressmeddelande -

Strategiskt stöd för artificiell intelligens

Region Västerbotten har startat ett kompetenscentrum som stöttar klinisk forskning inom artificiell intelligens och maskininlärning.

– AI och maskininlärning är ett område som växer och det är viktigt att vi är med från start, säger Per Hallberg, avdelningschef på Medicinsk teknik, forskning och utveckling vid Region Västerbotten.

MT-FoU, tillsammans med institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet, ska med hjälp av strategiska medel bygga upp kompetenscentret som ska stötta hela den norra sjukvårdsregionen.

Stöttar hela vägen

De verksamheter som söker och beviljas stöd för sin kliniska forskning kan få hjälp av kompetenscentret som bidrar med teknisk kompetens.

– Vår målsättning är att kunna stödja alla delar av ett projekt, från upplägg av datainsamling till analys och resultathantering, och i slutänden även med implementering, säger Per Hallberg.

Använda befintliga metoder

AI och maskininlärning, automatiserad bearbetning av nya eller redan insamlade data, kan tillämpas inom många områden. Bildanalys är ett exempel på områden som vuxit snabbt inom AI, till exempel analys av röntgenbilder som samlats in vid rutinundersökningar eller som del av en forskningsstudie.

– Vi vill använda och anpassa redan befintliga AI-metoder utifrån specifika kliniska frågeställningar och förutsättningar för att stötta klinisk forskning på bästa möjliga sätt, säger Nina Sundström, föreståndare för kompetenscentret och forskningsledare vid MT-FoU.

Viktigt i framtiden

MT-FoU arbetar sedan länge med tekniskt stöd till sjukvården och har jobbat med AI-relaterade projekt under de senaste åren. Med det nystartade kompetenscentret vill man nu kunna stötta fler.

– AI och maskininlärning blir i framtiden viktigt för verksamheter i hela den norra sjukvårdsregionen, säger Per Hallberg.

Vid frågor kontakta

Per Hallberg, per.hallberg@regionvasterbotten.se, 0730-524 553
Nina Sundström, nina.sundstrom@regionvasterbotten.se, 070-338 44-82

Presskontakt

Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige