Gå direkt till innehåll
Vindkraft från Hörnefors utanför Umeå. Fotograf Klas Sjöberg
Vindkraft från Hörnefors utanför Umeå. Fotograf Klas Sjöberg

Pressmeddelande -

Sverige är beroende av Västerbottens och Västsveriges industri för snabbare grön omställning

Nu tar Region Västerbotten och Västra Götalandsregionen ett gemensamt krafttag för att lösa industrins utmaningar. Swedish Battery Regions, som samarbetet kallas, ska arbeta för snabb elutbyggnad, kompetensförsörjning och hållbar råvaruförsörjning.

Sverige är mitt uppe i industrins klimatomställning genom en övergång till elektrifiering, det medför ett ökat elbehov. Tillgång på billig el i tillräckligt stor omfattning och i rätt tid är viktigt inte bara för industrins nyinvesteringar, utan fungerar också som en garanti för det svenska näringslivets fortsatta verksamhet och konkurrenskraft.

– Just nu ligger det ansökningar om havsbaserad vindkraft på regeringens bord. Ny elkraft behövs här och nu för såväl Sveriges invånare som företag. Vi har industrietableringar i miljardklassen och fler på väg - ingen kommun ska behöva tacka nej till den möjligheten, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande i miljö- och regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen.

En stor sektor av ekonomin

Samarbete är en svensk paradgren och regional styrka som historiskt skapat en robust industri. Nu finns förutsättningar för att batteriteknik kan bli en stor sektor av ekonomin. I den utvecklingen har Sveriges tillverkande regioner en framträdande roll.

– Spelar Sverige sina kort väl kan vi bygga upp utbildning, forskning och tillverkning i absolut världsklass, men då måste elfrågan lösas nu. Dröjer det till 2035 innan ny el är på plats kommer etableringarna hamna någon annanstans i världen, det är vårt gemensamma ansvar säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden Region Västerbotten.

Tidsaspekten viktig

Näringslivet har möjlighet att ta en position globalt som ledande inom hållbara batterier. Det innebär hela cirkeln från gruvbrytning, tillverkning, förnybar el, och återvinning av ingående material. Behovet av el kommer öka kraftigt. En snabb utbyggnad av vindkraft blir ett huvudsakligt alternativ, det är också det som kan lösas på kort sikt. Företagens beslut om var i världen man tillverkar, vad och hur mycket, styrs mycket av tillgången på billig fossilfri el. Dessa beslut tas av industrin här och nu.

Västra Götaland och Region Västerbotten är centrala industriregioner för utveckling och tillverkning av batterier. Inom och kring dessa industrier och utvecklingsmiljöer skapas nu ett nytt kapitel i Sveriges industriella historia. Elektrifiering och särskilt batteritillverkning kommer att vara en av vår tids stora industriskiften.

Skapar fler jobb i andra branscher

Med planerade fabriker i Göteborg, Mariestad och Skellefteå, tillsammans med Västerås och Borlänge bildas ett svenskt system av batterikunnande och en ny framväxande profession och gemensam arbetsmarknad. Om antalet anställda i en fabrik är flera tusen, är det totala antalet verksamma i företag som kommer finnas i värdekedjan att vara flerfalt högre och det skapar stora positiva effekter på regional nivå men också för den svenska ekonomin som helhet.


Swedish Battery Regions kommer inledningsvis att börja prioritera följande tre områden:

• Elförsörjning: Ökad takt på utbyggnad av både produktion och distribution. Minskad tid för tillståndsprocesser och bättre förutsägbarhet.

• Kompetensförsörjning: Bygga internationell attraktionskraft. Samarbeta kring initiativ som kan stötta utbildning och professionen kring batteriväderkedjan. Bättre förutsättningar för att rekrytera internationell expertis och arbetskraftinvandring.

• Råvaruförsörjning: Brytning av mineraler (gruvor) och cirkulär återvinning av material (kemiindustri).

Kontakt:

Madeleine Jonsson (MP), ordförande miljö- och regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen
Tel: 070-2207923

Rickard Carstedt (S), ordförande regionutvecklingsnämnden Region Västerbotten
Tel: 070-242 10 94

Björne Hegefeldt, Externa relationer Västra Götalandsregionen
Tel: 0730-488 514

Thomas Hartman, chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Region Västerbotten
Tel: 070-666 49 95


Miljö- och regionutvecklingsnämnden är VGR:s ledande politiska organ inom områdena externa strategiska miljöfrågor och regionala utvecklingsfrågor.Nämndens huvudsakliga uppgift är att främja utveckling, sysselsättning och tillväxt i Västra Götaland. Nämnden arbetar med näringslivsutveckling, forskning, innovation, utbildning, kompetensförsörjning, arbetsmarknad, energi och externa miljö- och klimatfrågor.


Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige