Gå direkt till innehåll
Distriktsköterskan Marie Corriveau på 1177 direkt ger sina bästa råd kring sår.
Distriktsköterskan Marie Corriveau på 1177 direkt ger sina bästa råd kring sår.

Pressmeddelande -

Ta hand om såren i sommar – minska risken för infektion

Under sommaren ökar hudinfektionerna och även små sår kan ge problem. Distriktsköterskan Marie Corriveau på 1177 direkt ger sina bästa råd kring sår och när vården ska kontaktas.

Varje dag kommer frågor från invånare om olika typer av sår upp i chatten för regionens tjänst 1177 direkt. Fler är mer aktiva och rör på sig under sommaren, vilket är bra för hälsan, men ibland kan en olycka ske. Frågorna om just sår ökar under denna tid.

– Det viktigaste är att alltid rengöra såret, stoppa blödningen och att lägga om det. Sedan ska man vara uppmärksam på om det kommer några tecken på infektion. Om det blir svullet och mer och mer rött runt såret och om det kommer var, säger Marie Corriveau.

Med tjänsten 1177 direkt kan invånare få automatiska råd och även välja att gå vidare för att chatta med vårdpersonal. Tjänsten går att nå både via webb och via appen 1177 direkt Västerbotten. Genom chatten kan invånare skicka in bilder på sår.

– Att kunna skicka in bilder är en stor fördel som 1177 direkt har. Vi kan hjälpa till med råd och invånaren kan även skicka bilder på hur de lagt om såret så att de kan känna sig trygga med att det är rätt gjort. Vi sjuksköterskor som arbetar med tjänsten har även läkare som vi kan bjuda in i chatten och rådgöra med vid behov, säger Marie Corriveau.

Det viktigaste man ska göra med sår är att rengöra det. Rinnande vatten och tvål kan göra stor skillnad. Och det är viktigt att alltid tvätta händerna först.

– Skrubbsår kan vara besvärliga. Har man ramlat på sand eller asfalt kan det vara svårt att få rent. Det bästa är att gå in i duschen och försöka tvätta såret med en lagom temperatur på vattnet. Man kan även fukta en kompress och lägga mot såret för att få rent det, säger Marie Corriveau.

Var alltid redo
För att ha en så skön sommar som möjligt är det bra att ha vissa saker hemma om någon skulle göra sig illa. Och att även ta med sig några saker på utflykter.

– Koksaltlösning eller annan sårtvätt är alltid bra att ha och kompresser. Jag skulle även rekommendera en pincett, plåster och gärna lite sårtejp så att man kan tejpa igen kanter på ett sår. Och det är alltid bra att se över sitt stelkrampsskydd, säger Marie Corriveau.

Sår på barn läker oftast väldigt bra eftersom de har bättre blodcirkulation jämfört med exempelvis äldre personer. Men samtidigt leker och rör sig barn mer och utsätter såren för mer smuts och vatten. Därför är det bra att ha såren under uppsikt så att de läker som det ska.

– Många barn älskar att bada. Små ytliga sår hindrar inte en person från att leva livet och njuta av sommaren. Tvätta det mindre såret med koksaltlösning efteråt och håll koll så att det inte kommer några tecken på infektion. Byt förband ofta, sår ska vara rena och torra. Då läker de bäst, säger Marie Corriveau.

Ibland behövs fysiska besök
Förutom genom 1177 direkt finns det bra råd på 1177.se men det finns tillfällen när man behöver åka in till vården för att få hjälp. Det kan handla om djupa sår som man inte lyckats få ihop kanterna på med exempelvis sårtejp.
– Man ska åka in till vården om det är ett djupt sår som inte slutar att blöda efter 30 minuter, trots att kroppsdelen hållits högt och man har haft tryck mot såret. Men det kan även handla om mindre sår om det är i ansiktet av estetiska skäl eller om det sitter vid leder. De sistnämnda är mer infektionskänsliga, säger Marie Corriveau.

Maries tips för husapoteket:

  1. Koksaltlösningen eller annan sårtvätt
  2. Kompresser
  3. Pincett – för att plocka bort till exempel stickor och små glasbitar
  4. Plåster
  5. Sårtejp

Mer information om behandling av små sår finns på 1177.se
1177.se/behandling-sma-sar

Mer information
Marie Corriveau
Tf. Avdelningschef 1177 direkt Västerbotten
marie.corriveau@regionvasterbotten.se

Daniel Marklund
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
daniel.marklund@regionvasterbotten.se
076-100 34 07

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige