Pressmeddelande -
Ta ställning till donation och rädda liv
Om man inte redan tagit ställning till donation är Donationsveckan, 6-12 oktober, ett tillfälle att göra det. Genom att göra sin vilja känd kan man rädda liv.
151 svenskar blev i fjol organdonatorer efter sin död, vilket ledde till 749 livsviktiga organtransplantationer. Över 700 personer står nu på väntelista för transplantation av ett eller flera organ. Varje år dör många i väntelistan.
Förutom organ kan man även donera vävnader. Varje år ger hornhinnetransplantationer omkring 600 personer synen tillbaka och för personer med allvarliga hjärtfel är behovet av hjärtklaffar väldigt stort.
Donationsveckan, som i år infaller 6-12 oktober, syftar till att uppmärksamma frågor om donation och transplantation och få fler att ta ställning till organ- och vävnadsdonation. Söndag 12 oktober är dessutom Europeiska donationsdagen.
Donationsveckan initieras av Socialstyrelsen, men aktiviteter planeras och genomförs av donationsansvariga på sjukhus i samarbete med patientföreningar runt om i landet. 2013 kom nära 8 000 anmälningar till donationsregistret under donationsveckan, vilket nästan en fördubbling jämfört med 2012. En vanlig vecka är antalet anmälningar 400-1000.
Sammanlagt är 1 530 514 registrerade i registret och ungefär 40 procent av svenskarna har därigenom eller på något sätt tagit ställning till donation före sin död.
Samtidigt är allmänheten mer positivt inställd än så och vid olika undersökningar uppger omkring 85 procent av befolkningen att de är positivt inställda till organdonation, men de har inte uttryckt det tydligt.
– Det viktigaste är att man tar ställning till donation och gör sin vilja känd, säger Cecilia Reinikainen Diamant, regionalt donationsansvarig sjuksköterska.
Man kan ta ställning till donation genom att:
- anmäla sig till donationsregistret via socialstyrelsen.se/donationsregistret. Det är numera även möjligt att göra det via mobil eller surfplatta med e-legitimation,
- fylla i ett donationskort och bära det med sig,
- informera sina närstående om sitt beslut.
Alla tre sätt är lika giltiga. Det är det senaste ställningstagandet som gäller.
Aktiviteter
Under donationsveckan kommer donationsansvariga och patientföreningar att finnas på plats på olika ställen i Umeå och Skellefteå för att samtala om donation och dela ut donationskort.
Måndag
11-14 Stadshuset, Umeå
16-20 IKSU Sport, Umeå
Tisdag
10-13 Skeria, vid restaurangen, Skellefteå
10-14 Lindellhallen, Umeå
Onsdag
10-14 Alva kultur, Norrlands universitetssjukhus, Umeå
Torsdag
10-14 Lindellhallen, Umeå
10-14 Vårdvetarhuset, Umeå
Lärande lunch: Donation ger liv i gåva
Tisdag 7 oktober håller Anders Rydvall, överläkare i anestesi och intensivvård, ett 20 minuter långt föredrag på Frälsningsarmén, Kungsgatan 47 i Umeå, med start 12.15.
Ställ frågor om donation!
Fredag 10 oktober kl. 12-13 ordnas ett chatt med Cecilia Reinikainen Diamant, donationsansvarig sjuksköterska och Anders Rydvall, donationsansvarig läkare. De svarar på frågor om donation av organ, vävnader, blod, ägg och spermier.
Chatten ordnas på halsa2020.se.
Mer information om donation samt länk till donationsregistret finns på www.livsviktigt.se.
Mer information
Cecilia Reinikainen Diamant, regionalt donationsansvarig sjuksköterska,
cecilia.diamant@vll.se, 090-785 80 31, 072-541 22 29
Donationsansvariga inom landstinget nås också på donation@vll.se
Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting