Gå direkt till innehåll
TBE har upptäckts hos fästingar på Holmön i Västerbottens län.
TBE har upptäckts hos fästingar på Holmön i Västerbottens län.

Pressmeddelande -

TBE påvisat hos fästingar i Västerbotten

Förra året upptäcktes ett fall av TBE i Västerbotten där den drabbade personen bedöms ha smittats i länet. En mindre studie visar nu att det förekommer fästingar som bär på TBE på Holmön och nu ska fler platser i länet undersökas. Det är bra för att kunna följa utvecklingen, menar smittskyddsläkare Maria Marklund.

TBE, tick-borne encephalitis, är en virussjukdom som sprids via fästingar. Människor smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten.

Under 2024 diagnostiserades knappt 400 fall i Sverige. Sjukdomen är ovanlig i Västerbotten och de senaste tio åren har 0–2 fall konstaterats årligen. Dessa har oftast bedömts ha blivit smittade i ett annat län, men sommaren 2024 upptäcktes ett fall där den drabbade personen bedöms ha smittats i Västerbotten.

Studerar spridningen av TBE

Anna Överby Wernstedt är professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, och har TBE som huvudområde för sin forskning.

Under hösten samlade hennes forskargrupp in fästingar från Holmön utanför Umeå för att se om de bär på viruset som orsakar TBE. Studien är mycket liten, men visar på förekomst av TBE i en del av de analyserade fästingarna.

– Det är svårt att dra några stora slutsatser av detta, eftersom det är ett så litet underlag. Förekomst av TBE-viruset kan vara väldigt lokalt inom ett område. Vi planerar att påbörja en större studie under 2025 som även ska omfatta andra platser i skärgården än Holmön, säger Anna Överby Wernstedt.

– Risken att smittas i Västerbotten är fortfarande mycket liten, men vi följer läget för att se hur det utvecklas. Därför är det väldigt välkommet att det görs studier som denna i vårt närområde, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Dessa bör vaccinera sig

De flesta som blir smittade av TBE får inga symtom alls, men ungefär en tredjedel får mildare influensaliknande symtom som går över inom en vecka. Vissa får dock allvarligare symtom som hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och eventuellt kramper och förlamningar.

– Eftersom risken att smittas i Västerbotten är mycket liten i jämförelse med till exempel Stockholms skärgård, har vi ingen generell rekommendation om att man ska vaccinera sig mot TBE. Den som planerar att vistas i naturen i områden med hög förekomst av TBE rekommenderas däremot att vaccinera sig, säger Maria Marklund.

Minska risken att smittas

Risken för fästingbett kan minskas genom att använda heltäckande kläder och genom att se över huden under vistelse i naturen, för att ta bort fästingar som kryper omkring.

Det är viktigt att plocka bort fästingar som har bitit sig fast så snart som möjligt, även om TBE-viruset överförs ganska snabbt. Då minskar även risken för borrelia.

Den som väljer att vaccinera sig kan med fördel göra det tidigt på året, för att hinna ta alla doser som behövs innan säsongen för fästingar startar.

Mer information
Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Anna Överby Wernstedt
Professor i immunologi
Umeå universitet
090-785 09 22

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige