Pressmeddelande -
Team hjälper vid förlossningsskador
För att hjälpa kvinnor som drabbats av förlossningsskador har Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten startat ett bäckenbottenteam.
– Det har varit svårt för kvinnorna att veta var inom vården de ska vända sig. Nu erbjuder vi en ny sökväg, säger Maria Lindqvist, barnmorska, verksamhetsutvecklare och forskare vid kliniken.
Teamet består av ett tiotal barnmorskor, läkare, uroterapeuter och fysioterapeuter i både Skellefteå och Umeå. Under mer än ett års tid har undersköterskor, barnmorskor och läkare utbildats för att bland annat bli bättre på att upptäcka bristningar i underlivet och utveckla kompetensen att sy ihop komplicerade bristningar.
Med den samlade kompetensen ska teamet fånga upp kvinnor som riskerat att inte få den hjälp de behövt och har rätt till.
Stigmatiserande
– Många kvinnor som föder barn drabbas av någon form av förlossningsskada, från mindre problem till mer komplicerade bristningar. Det kan vara stigmatiserande och något de varken pratar om eller söker för, säger Maria Lindqvist.
– Vi har naturligtvis haft både kompetensen och kunskapen och alltid jobbat för att förebygga och förhindra förlossningsskador, säger mödravårdsöverläkare Anna-Carin Wihlbäck.
– Nu samlas vi i ett team som ska bli bättre på att diagnostisera, reparera och följa upp förlossningsskador.
Tydlig information
Bäckenbottenteamet, som verkar i hela länet, erbjuder hjälp till kvinnor med både mindre bristningar och mer komplicerade bristningar och svåra sfinkterskador.
Redan på sjukhusen får förlossningsskadade kvinnor information om följderna efter en bristning, till exempel smärta, ett förändrat samliv och problem med avföring.
Samlas varje månad
Bristningarna undersöks noggrant innan det är dags att åka hem och bäckenbottenteamet erbjuder efterkontroller och uppföljande telefonsamtal de närmaste veckorna efter förlossningen. Teamet ska också kartlägga de kvinnor med symptom som hamnat utanför vården.
– Det är viktigt att vi hittar kvinnor med dessa skador, säger Maria Lindqvist.
En gång i månaden samlas teamet för att diskutera patienter som behöver ytterligare åtgärder.
Projekt som består
Liknande team finns på andra ställen i landet, alla med mycket goda resultat. Bäckenbottenteamet i Västerbotten har bland annat kommit till med hjälp av de medel till förlossningsvården som kom för några år sedan, men kommer att bestå även efter att de statliga pengarna är slut
– De senaste åren har kvinnor startat nätverk där de vågar prata om förlossningsskador och vi hoppas att teamet kan möta och ta hand om alla kvinnor som hör av sig, säger Maria Lindqvist.
– Bäckenbottenteamet är ett generellt kunskapslyft där vi bättre organiserar både oss själva och de patienter vi möter, säger Anna-Carin Wihlbäck.
Fakta: Läs mer om bland annat bäckenbottenträning på 1177.se Vårdguiden:
Mer information:
Maria Lindqvist, barnmorska, verksamhetsutvecklare och forskare, 090-785 04 56, 070-668 58 28
Anna-Carin Wihlbäck, mödravårdsöverläkare 090-785 00 00 (växel)
______________________________________________________________
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum