Gå direkt till innehåll
TEMA 2021: Västerbotten sätter fokus på hållbarhet och samverkan

Pressmeddelande -

TEMA 2021: Västerbotten sätter fokus på hållbarhet och samverkan

Varje år uttrycker Region Västerbotten ett särskilt fokus med hjälp av ett årstema som guidar och dirigerar länets utvecklingsarbete för den kommande perioden.
Idag står det klart att länets ambitioner och inriktning för 2021 kommer sammanfattas med:
”Det hållbara samhället – vår gemensamma utmaning.”

– Den kris världen genomlever under 2020 är en väckarklocka, och en uppmaning till hur vi måste agera i framtiden. Ett hållbart samhälle är allas främsta uppdrag, och samarbete är en förutsättning för att klara det. Därför blev årstemat för 2021 ganska självklart, säger Rickard Carstedt (S), regionråd vid Region Västerbotten.

Västerbottens utgångspunkt är mycket god.
Med kompetens och kreativitet, erfarenhet, förnybar energi, digitalisering och en omvittnat hög tillit till varandra har vi lyckats skapa goda förutsättningar för en tillväxt som är grön, inkluderande och jämställd. Och det är den framgången Västerbotten söker, den långsiktiga. Den som är hållbar ur alla perspektiv. Ekologiskt, ekonomiskt och inte minst – socialt.
Verktyget för att nå det målet är samverkan.

Västerbotten vill vara öppna och tydliga med att vi äger uppdraget tillsammans, att skapa utveckling och tillväxt på ett hållbart sätt – tillräckligt för att leverera trygghet och möjligheter till alla. Det är en utmaning som är enkel att beskriva, men tuffare att lösa, med många hänsyn att ta.
Västerbotten är och ska vara en förebild. Länet kan inte enbart följa utveckling, utan måste gå före och leda på de områden där vi kan. Nyckeln till det är kunskapsöverföring och kunskapsutveckling i ständigt nya samarbeten.

Världen har visat under 2020 att vi kan ta stort ansvar och jobba tillsammans. Vi visade över lands- och organisationsgränser att vi kan förändra våra beteenden, och därmed också den värld vi lever i.

– Det samhälle vi bygger för framtiden måste hantera kriser samtidigt som det utvecklas i harmoni med planeten, inte på dess bekostnad. Oförutsedda kriser och prövningar är en del av vår moderna värld, och vi måste bli ännu bättre på att förebygga och tackla dem. Därför deklarerar vi den här uppgiften som den första, den största och den viktigaste: Att skapa en långsiktigt framgångsrik region, tillsammans, säger Rickard Carstedt.

För mer information
Thomas Hartman
Chef, Externa relationer och strategisk platsutveckling, Region Västerbotten
070-666 49 95, thomas.hartman@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Olivia Collin
Strateg externa relationer, Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige