Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tidsbokning för influensavaccination öppen för alla

Från och med idag kan alla som vill vaccinera sig mot influensa boka tid. Årets influensasäsong kan bli intensiv, men den som är vaccinerad har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom.

Vaccination mot influensa rekommenderas till alla som riskerar att bli allvarligt sjuka om de blir smittade. De som rekommenderas vaccination har kunnat vaccinera sig sedan början av november, men från och med måndag kan alla vaccinera sig.

– Vaccinationerna för allmänheten startar den 5 december, men vi har öppnat bokningen redan idag så att våra invånare kan boka en tid i början av nästa vecka, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, Region Västerbotten.

Region Västerbottens mål är att nå en vaccinationstäckning på 75 procent bland personer som är 65 år eller äldre. Förra året nåddes en täckning på 74 procent.

– I dagsläget har ungefär hälften av länets befolkning som är 65 år eller äldre vaccinerat sig mot influensa, men det är önskvärt att ännu fler vaccinerar sig så att vi når samma goda täckning som förra året – och gärna ännu lite till, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

På väg in i influensasäsong

Under pandemin har smittspridningen av influensa varit låg, men i år befaras den öka eftersom många är mottagliga för att bli smittade.

– Det finns en risk att årets influensasäsong blir intensiv och vi kan se att antalet fall har börjat öka i länet. Det viktigaste är att de som riskerar att bli allvarligt sjuka om de får influensa vaccinerar sig, men vaccination ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom för alla som vill skydda sig själva och de som de umgås med, säger Maria Marklund.

I år kan julen firas utan pandemirestriktioner, och för de som ska träffa familj och vänner är det bra att passa på att vaccinera sig nu.

– Det tar ungefär två veckor innan man har fullt skydd från vaccinet. Så om du rekommenderas vaccination och inte har vaccinerat dig än är det hög tid att boka tid nu om du vill ha ett skydd innan jul, säger Maria Marklund.

Boka tid eller kom på drop in

Hur vaccinationerna går till varierar runtom i länet. På 1177.se/hitta-vard finns information om vad som gäller på de centrala vaccinationsmottagningarna, länets hälsocentraler och sjukstugor.

– I Skellefteå och Umeå är det de centrala vaccinationsmottagningarna som har högst kapacitet att vaccinera. De erbjuder både tidsbokning och drop in, säger Ronny Lestander.

Det går inte att ringa till 1177 för att boka tid eller få information om vaccinationstider på hälsocentralerna.

Vaccinationen kostar 265 kronor för de som inte rekommenderas vaccination.

Läs mer om vaccination mot influensa på 1177.se

Fakta

Vaccination mot influensa rekommenderas till följande grupper: 

  • Personer som är 65 år eller äldre.  
  • Gravida efter vecka 12, eller tidigare om kvinnan också rekommenderas vaccination av annan anledning.  
  • Vuxna och barn som är 6 månader eller äldre och som har någon av följande sjukdomar eller tillstånd:  
    • hjärtsjukdom 
    • lungsjukdom, som KOL eller svår astma 
    • diabetes typ 1 eller diabetes typ 2 
    • kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling 
    • kronisk leversvikt eller njursvikt 
    • mycket kraftig övervikt 
    • en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen  
    • flera funktionsnedsättningar 

Vaccinationen är kostnadsfri för de här grupperna.

Personer som bor med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas att vaccinera sig för att skydda den de bor med. För dem kostar vaccinationen 265 kronor.

Mer information

Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt

Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige