Pressmeddelande -
Många sjukhusvårdade barn med RS-virus i Västerbottens län
Viruslaboratoriet vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå rapporterar en kraftig ökning av antalet konstaterade fall av RS-virus i länet. Och barn- och ungdomskliniken vid Norrlands universitetssjukhus upplever just nu något av en topp nu när det gäller vård av RS-patienter. - Just nu har vi åtta barn som ligger inne och de är i åldern 2 veckor till 2,5 år, berättar barnläkaren Deborah Frithiof vid kliniken i Umeå.
Enligt Deborah Frithiof har det varit en hög belastning av RS-fall på kliniken i Umeå sedan i förra veckan.
Enligt överläkare Urban Kumlin vid viruslaboratoriet vid Norrlands universitetssjukhus hade man konstaterat totalt 23 fall av RS-virus i länet i förra veckan. Och även Smittskyddsinstitutet rapporterar om ovanligt många fall av RS-virus runt om i landet.
RS-virusinfektioner drabbar människor i alla åldrar. Men främst spädbarn, riktigt gamla människor och de med nedsatt immunförsvar som drabbas av RS-virus riskerar att få lunginflammation som kräver sjukhusvård.
Läkaren kan ta reda på om barnet har RS-virus genom att ta prover på slemmet i näsan. De första sjukdomssymtomen på RS-viruset är vanligen feber, snuva, hosta och ibland pipande andningsljud.
RS-virus smittar vid nära kontakt, till exempel inom familjen eller på dagis. Spädbarn smittas nästan alltid av äldre syskon. Alla barn drabbas någon gång under sina första levnadsår. Den som har haft sjukdomen blir inte helt immun och kan därför bli sjuk igen, men besvären blir då lindrigare. Däremot kan man sprida smittan vidare, speciellt till dagiskamrater och småsyskon.
Vid RS-virusinfektion har antibiotika ingen effekt. Antibiotika hjälper bara mot infektioner som orsakats av bakterier.
- Vid större RSV-epidemier ses toppen av epidemin tidigare under vintern och vid mindre mot slutet av vintern. I år är således epidemin sen i jämförelse med tidigare större epidemier. Att RSV-epidemierna är kraftigare vartannat år är ett också välkänt mönster, säger överläkare Urban Kumlin på viruslaboratoriet vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Råd till föräldrar
Om ditt spädbarn får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter ska du omgående kontakta sjukvården.
Om du vårdar ditt barn hemma:
- Om barnet har mycket snuva kan du behandla med näsdroppar eller koksaltlösning som finns att köpa receptfritt på apoteket.
- Ge barnet mycket att dricka. Fortsatt amning är mycket viktig.
- Om barnet blir medtaget av febern eller har ont när det hostar kan du ge receptfria febernedsättande och smärtstillande läkemedel.
- Om du har frågor kan du dygnet runt ringa till landstingets sjukvårdsrådgivning, 090-785 11 77.
Mer information lämnas av:
barnläkare Deborah Frithiof, 090-785 67 49. Deborah kan även sökas via sjukhusets växel, 090-785 00 00.
överläkare Urban Kumlin, telefon 0730-361 019