Pressmeddelande -
Toppbetyg för barnsjukvården i Västerbotten
Barnsjukvården i Västerbotten håller hög kvalitet och får högt betyg av föräldrar som besökte sjukhus med sina barn under våren 2013. Det visar resultatet av Nationell patientenkät.
Barn- och ungdomscentrum Västerbotten, det vill säga samtliga barnavdelningar vid länets sjukhus, omfattas av undersökningen. Resultaten, som presenterades på fredagen, visar att föräldrarna överlag är mycket nöjda och upplever att barnen blivit bemötta med respekt och på ett hänsynsfullt sätt. 95 procent upplever att de fått behovet av vård tillgodosett.
– Vi har en mycket kunnig, engagerad och lojal personal som utför fantastisk sjukvård. De ger stor trygghet för de barn från Västerbotten och från norra regionen som vårdas här, säger Per-Erik Sandström, verksamhetschef.
Nationell patientenkät för barnsjukvård genomförs vartannat år. Undersökningen består av 50 frågor inom åtta delområden och ställs till föräldrar till barn som varit i kontakt med den barnsjukvården. I årets enkät har Västerbotten i 42 av 50 frågor fått högre resultat än snittet i riket.
– Det känns väldigt roligt att vi får så bra betyg! Vi möter hela tiden nya barn och familjer så det gäller att vara på tå och sätta barnet i fokus. Det är en spännande och komplex verksamhet med ett ständigt pågående lärande. Vi har ett stimulerande arbete och får ofta kvitto direkt från barnen vad de tycker, säger Karin Eskilsson, avdelningschef för barn- och ungdomskliniken vid Skellefteå lasarett.
En vanlig uppfattning är att sjukvården vid högspecialiserade enheter vid universitetssjukhus inte är lika bra som den vid mindre enheter, men det stämmer inte. Resultaten för verksamheterna vid Norrlands universitetssjukhus är minst lika höga som för de mindre barnklinikerna i norra regionen.
– Vi har alltså visat att patientomhändertagandet och de mjuka delarna av vården på en stor klinik vid ett universitetssjukhus kan vara mycket bra, säger Per-Erik Sandström.
– Vi jobbar alla mot samma mål och har ett väldigt bra samarbete mellan yrkesgrupperna. Vi har patienter i olika åldrar och med olika behov. Det känns så bra att de är nöjda, säger Annika Allberg, barnsköterska på barn 2 vid Norrlands universitetssjukhus.
Även vid mätningen 2011 fick länets barnsjukvård högt betyg. Nu har man förbättrat sig inom fem av åtta delområden.
– Det är glädjande med fina resultat och vi arbetar med ständiga förbättringar. I den här enkäten ser vi att barnläkare i hela landet kan bli bättre på att informera om eventuella biverkningar av mediciner. Vi har identifierat det som ett förbättringsområde också för oss, säger Per-Erik Sandström.
Nationell patientenkät genomförs av Sveriges kommuner och landsting, SKL, på uppdrag av Sveriges landsting och regioner. Svarsfrekvensen på omkring 50 procent i årets mätning innebär att man inte kan dra alltför långtgående slutsatser, men stabiliteten i mätningarna mellan åren tyder ändå på att de stämmer och inte avgörs av slumpen.
Hela resultatet av enkäten finns att läsa på SKL:s webbplats för Nationell patientenkät, se http://npe.skl.se/.
För mer information, kontakta:
Per-Erik Sandström, verksamhetschef, Barn- och ungdomscentrum Västerbotten
pererik.sandstrom@vll.se, 070-618 22 49
Vänliga hälsningar,
Anja Hansen, Kommunikationsstaben
anja.hansen@vll.se, 070-685 72 33