Gå direkt till innehåll
Topplacering för Västerbotten i bredbandskartläggning

Pressmeddelande -

Topplacering för Västerbotten i bredbandskartläggning

Post- och telestyrelsens (PTS) bredbandskartläggning för 2019 visar att 84,61 procent av hushållen i Västerbotten har tillgång till fast bredband via fiber eller fiber-LAN. Det innebär en ökning med 1,91 procent jämfört med 2018. Snittet för riket är 80,46 procent.

Bland Västerbottenskommunerna har den största bredbandsutbyggnaden skett i Vilhelmina, Robertsfors och Bjurholm. I Vilhelmina har andelen med tillgång till fast bredband via fiber ökat med 9,23 procent, i Robertsfors med 5,23 procent och i Bjurholm med 3,55 procent.

- Det är fantastiskt roligt att Västerbotten fortsatt tillhör Sveriges bredbandstopp, säger Eva-Marie Marklund, bredbandskoordinator vid Region Västerbotten. Tillgången till god infrastruktur är en grundförutsättning för att regionen ska ha fortsatt stabil tillväxt och för att vi ska kunna locka fler större företagsetableringar till Västerbotten. 

 Störst tillgång på bredband via fiber finns i Stockholm (89,87%). På andra och tredje plats ligger Gotland (87,61%) och Västerbotten (84,61%).

Hela topplistan bifogas.

Kritiserar regeringens bredbandsstrategi

Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Strategin innehåller mål för bredbandsutbyggnaden, bland annat att 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s till år 2020. I Västerbotten ligger snittet på 85,70 procent. Post- och telestyrelsen har tidigare pekat på att det krävs ytterligare 22 miljarder kronor för att uppnå målet. Regeringen har svarat med att anmärka på marknadens brister och oviljan hos bredbandsleverantörer som inte lever upp till sina utfästelser till kunder i glesbygd.

-Regeringen behöver omvärdera och förändra det statliga bredbands- och mobiltäckningsperspektivet så att det återspeglar ett land där landsbygd och gleshet i många regioner är norm, säger Eva-Marie Marklund. En statlig strategi ska ta hänsyn till hur landet verkligen ser ut och detta måste mötas upp med de medel som krävs.

Ta del av strategin här.

Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2019

PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgången till och utbyggnaden av fast och mobil bredbandsinfrastruktur, det vill säga tillgången till telefoni och bredband där vi bor och arbetar, samt tillgången till mobilt bredband och mobiltelefoni över Sveriges yta.

PTS kartläggning finns här och underlaget finns också tillgängligt i kartformat på bredbandskartan.se.

Mer information:

Eva-Marie Marklund, Regional Bredbandskoordinator, Region Västerbotten
070-585 05 76, eva-marie.marklund@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Micaela Löwenhöök

Strateg externa relationer

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige