Gå direkt till innehåll
Finalister Guldmolnet 2022
Finalister Guldmolnet 2022

Pressmeddelande -

Tre finalister tävlar om Guldmolnet – Västerbottens nya pris för digital utveckling

Av tolv nominerade bidrag till utmärkelsen Guldmolnet har tre finalister nu valts ut. Bidragen handlar om digital innovation som ger direkt värde för människor i Västerbotten. Vinnaren koras den 14 december på Mötesplats Digitala Västerbotten och syftet med utmärkelsen är att lyfta fram och motivera det arbete som görs i regionen för att nå målen för digital utveckling.

– Vi har haft en tuff uppgift att sålla bland många starka förslag, men nu har vi valt ut tre bidrag som är bra exempel på digitalisering baserat på målgruppens behov, som är överförbara till andra organisationer och som bidrar till ökad jämlikhet, säger Niklas Gandal, strateg regional utveckling, Region Västerbotten.

Guldmolnet delas ut till en verksamhet, arbetsgrupp eller ett projekt, som med användaren i fokus har utvecklat en verksamhet med stöd av digitaliseringens möjligheter. Årets finalister kommer att delta på Mötesplats Digitala Västerbotten den 14 december och berätta om sina projekt.

Finalisterna i Guldmolnet är:

1. Intelligent automation och den digitala medarbetare Digge

Digge är en chatt-robot som avlastar Region Västerbottens medarbetare genom att svara på frågor inom serviceområdet. På så sätt frigörs personalen till mer tid för vård. Digge förstår och tolkar mänskligt språk och vägleder fram till en lösning. Dessutom jobbar den dygnet runt och svarar gärna på samma fråga om och om igen.

Idén har utvecklats i Region Västerbottens-projektet Intelligent Automation av:
Erik Vallgren, chefsarkitekt och projektägare. Anny Levén, verksamhetsutvecklare digitalisering och projektledare. Nils Forsell, specialist digitalisering. Systemutvecklare: Olle Andersson, Hans Lennestål, Viktor Jonsson, Oskar Hauer, Klara Nesterud, Daniel Strid och Jacob Seidegård.
Kontakt: anny.leven@regionvasterbotten.se

– Genom Digge blir personalen avlastad och kan lägga sin tid där det verkligen behövs mänsklig kontakt, säger Anny Levén.


2.
Dutt’n Go

Dutt’n Go är en digital bingogympa som ökar styrka, balans och gemenskap hos seniorer. Den syftar både till att minska risken för fallskador och ensamhet och är en version av den klassiska bingon men med inslag av rörelse. Dutt’n Go riktar sig till såväl föreningar som vård- och omsorgsboenden. Allt som krävs är att samlas fysiskt, skriva ut bingobrickor och starta spelet online via en webbadress.

Idén har utvecklats på socialkontoret i Skellefteå kommun av:
Maria Pahlberg
, verksamhetsutvecklare Förebyggande arbete. Marianne Degerman, fysioterapeut och forskare. Lina Tjärnström, folkhälsostrateg.
Kontakt: maria.pahlberg@skelleftea.se

– Det här är ett 100% glädjeprojekt. Det har gått lätt för seniorerna har varit så drivande, säger Maria Pahlberg.


3. TIDA

Tida är ny digital lösning inom daglig verksamhet, där personer med funktionsvariationer självständigt kan registrera sin arbetstid. Det är en app eller en analog lösning med digitala bakomliggande system. TIDA ökar både kontroll och självkänsla hos användarna vid in- och utstämpling av arbetstid och förenklar administrationen som tidigare varit helt manuell och gjorts via ett kalkylark på papper.

Idén har utvecklats av Daglig verksamhet, stöd och service i Skellefteå kommun, genom: Carina Norman, verksamhetsutvecklare och projektledare. Mona Eriksson, stödassistent, Inga-Lill Hultdin, stödassistent, Victoria Söderström, stödpedagog och Marcus Hedström, stödassistent.
Kontakt: carina.norman@skelleftea.se

– Det bästa är att vi har självständiggjort brukarna och att de har fått vara en del i utvecklingsprocessen, säger Carina Norman.


Läs mer om finalisterna: motesplats.digitalavasterbotten.se/finalister/
Läs om alla nominerade: motesplats.digitalavasterbotten.se/nominerade-2022/


Guldmolnets jury
Juryn består av representanter från Strategirådet för digital utveckling och Mötesplats Digitala Västerbotten med partners:
Karolina Johansson kommunchef Vännäs kommun, Hanna Lundborg digitaliseringsstrateg SKR, Niklas Gandal strateg Regional utveckling, Region Västerbotten, Andreas Carlsson Senior sales manager Telia Company AB.

Läs mer om Guldmolnet: motesplats.digitalavasterbotten.se/guldmolnet/

Mötesplats Digitala Västerbotten
Mötesplats Digitala Västerbotten är norra Sveriges största konferens om digitalisering och verksamhetsutveckling, både för privat och offentlig sektor. 2022 sänds den online från Umeå Folkets Hus den 14-15 december.
Läs mer här: motesplats.digitalavasterbotten.se
Konferensen arrangeras av Region Västerbotten i samarbete med Västerbottens kommuner och partners.


För mer information
Andreas Skog

Samordnare digitalisering, Region Västerbotten 
073-819 08 63
andreas.skog@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Cecilia Lindell

Strateg, externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37 
cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige