Pressmeddelande -
Treåringars psykosociala hälsa undersöks
Västerbottens läns landsting inför nu som första landsting i landet en enhetlig metod för att undersöka treåringars psykosociala hälsa vid besök på barnavårdscentralen, BVC. I Västerbotten berörs cirka 3 000 barn per år.
Metoden för att tidigt upptäcka psykosociala besvär hos små barn, det amerikanska frågeformuläret Ages and Stages Questionnaire: Social-Emotional (ASQ:SE) har anpassats och provats i ett samarbete mellan länets folkhälsoenhet och barnhälsovård.
– Nu får vi större möjligheter att tidigt hitta och ta hand om de barn och familjer som behöver vårt stöd. Vi får också en tydligare bild över hur förskolebarnen i länet mår, säger Sven-Arne Silfverdal, barnhälsovårdsöverläkare i Västerbottens läns landsting.
Pilotstudie
Under 2012 genomfördes en pilotstudie på elva barnavårdscentraler i länet där 175 BVC-sjuksköterskor använde frågeformuläret med gott resultat. Både sjuksköterskorna och familjerna var positiva. Föräldrarna ansåg att frågorna var meningsfulla, lätta att förstå, snabba att besvara och inte för känsliga. Sjuksköterskorna tyckte att formuläret underlättade både samtalet och bedömningen.
– Besöken på BVC handlar inte bara om vikt, längd och vaccinationer. Nu kommer de psykosociala frågorna att sättas mer i fokus, säger Birgitta Isaksson, vårdutvecklare i barnhälsovården.
Enkäten
Frågeformuläret skickas till föräldrarna med kallelsen till BVC. De kan i lugn och ro diskutera och fylla i frågorna. Sjuksköterskan poängsätter frågorna enligt en fastställd skala och diskuterar de områden som föräldrarna upplever bekymmersamma eller där det finns frågor. Poängen är ett stöd för att avgöra när stöd från exempelvis barnpsykolog eller logoped behövs.
– Idag vet vi nästan ingenting om små barns psykiska hälsa. Däremot vet vi att våra tonåringars psykiska ohälsa ökat de senaste 30 åren. Förhoppningsvis kan vi nu fylla den kunskapsluckan samtidigt som barnen tidigare får den hjälp de behöver, säger Eva Eurenius, projektledare och hälsoutvecklare från folkhälsoenheten.
Salut-satsningen
Salut är en hälsosatsning i Västerbotten för barn, ungdomar och deras föräldrar som börjar under graviditeten och pågår till dess barnet går i gymnasiet. Namnet kommer från ordet salutogen som betyder hälsofrämjande. Salut-satsningen bidrar till att främja hälsa och goda levnadsvanor hos blivande föräldrar, stödjer föräldraskapet och främjar barnets fysiska och psykiska hälsa. Detta sker i samverkan med mödra- och barnhälsovård, folktandvård, öppna förskolor, grundskolor och gymnasium i länet. Salut-satsningen är en del av landstingets visionsarbete för att uppnå världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning år 2020.
Mer information om Salut-satsningen finns på www.vll.se/salut
Mer information om landstingets vision finns på www.hälsa2020.se
Mer information
Sven-Arne Silfverdal, barnhälsovårdsöverläkare, 070-764 05 87
Birgitta Isaksson, vårdutvecklare, barnhälsovården, 070-643 57 57
Eva Eurenius, hälsoutvecklare, folkhälsoenheten, 070-680 59 64
Vänliga hälsningar
Annelie Hägglund
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-786 70 70