Pressmeddelande -
Tuberkuloscentrum Norr höjer kompetensen
Tuberkulos är en stor utmaning för både patienten och vården. För att öka samordning och kompetens öppnar landstinget därför Tuberkuloscentrum Norr, en plattform som ska bli en resurs för hela norra sjukvårdsregionen.
– Antalet fall av tuberkulos har ökat markant de senaste tio åren i Sverige. I Västerbotten drabbas 15–20 personer varje år, och var och en står inför en svår behandling som kräver mycket uppmuntran att ta sig igenom.
Det berättar Andreas Winroth, överläkare på infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus och en av initiativtagarna till Tuberkuloscentrum Norr, TB-C Norr. Centrumet invigs av landstingsdirektör Anders Sylvan idag, fredag, när kliniken har temadag om just tuberkulos.
Satsningen innebär en plattform för samarbete mellan de av länets kliniker som utreder och behandlar tuberkulos. Dit hör medicinklinikerna i Lycksele och Skellefteå, Barn- och ungdomscentrum Västerbotten, lungmedicin och tuberkuloslab. Det finns också ett nära samarbete med hälsocentraler och sjukstugor.
Svår behandling
Behandlingen av tuberkulos är komplicerad och ger ofta svåra biverkningar. För att undvika att tuberkelbakterien utvecklar resistens inleds behandlingen alltid med minst fyra olika, kraftfulla antibiotika. Standardbehandlingen pågår i minst sex månader, ibland längre.
Eftersom patienterna oftast är asylsökande och har levt under stor press under lång tid. En viktig utmaning är att överbrygga språkliga och kulturella barriärer och att också kunna möta behov utöver de kroppsliga.
– Vi behöver en organisation där vi noggrant kan följa patienten från start till mål. I inlandet är utmaningen extra stor, samtidigt som där finns mycket kompetenta distriktssköterskor som gör en stor insats. Arbetet idag är bra, men vi behöver höja kompetensen i alla led och bredda vår organisation. Därför pågår utbildning i slutenvården och vi planerar en större utbildningsinsats för primärvården, säger Andreas Winroth.
Att fullfölja behandlingen är helt avgörande, förklarar han. En del patienter kan känna sig bra efter någon månad och tappa motivationen att ta sina mediciner. Men att avbryta medicineringen utgör en stor risk.
– Det är den globalt största orsaken till utvecklingen av multiresistent tuberkulos. Och dessutom är risken stor att patienten avlider, säger Andreas Winroth.
Utveckling på gång
Infektionskliniken på Nus har utöver sin tuberkulosmottagning länsansvar för isoleringsvård vid smittsam tuberkulos. I TB-C Norr får länets vårdenheter dessutom stöd av en gemensam behandlingskonferens och en tuberkulossköterska. Sköterskan ska vara stöd för alla mottagningar i länet och har också övergripande ansvar för smittspårning.
– I behandlingskonferensen samlar vi all kompetens som krävs för att besluta om hur patienten ska behandlas. Dessutom är den ett forum för kompetensutveckling, säger Andreas Winroth.
Förhoppningen är också att TB-C Norr ska bli en plattform för forskning och utveckling inom ämnet tuberkulos.
Bildtext: TB-teamet på Nus består av Charlotte Blomdahl, Therese Thunberg, Johans Rasmuson, Elisabeth Lindqvist, Helena Lindmark, Andreas Winroth, Anna Johansson Barath och Milla Eriksson.
För mer information:
Andreas Winroth, överläkare infektionskliniken, Norrlands universitetssjukhus,
070-731 72 84
Jens Boman, verksamhetschef, infektionskliniken, Norrlands universitetssjukhus,
072-248 84 70
Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-518 18 52