Pressmeddelande -
Turistdiarré? Skippa antibiotikan!
Antibiotikaresistenta bakterier är ett ökande globalt problem, och är mycket vanligt på många av våra populäraste turistmål. Följ smittskyddsläkarens rekommendationer för att slippa få med dig resistenta bakterier hem från resan.
Det är vanligt att drabbas av så kallad turistdiarré eller andra infektioner på utlandsresan. Mat som står framme länge på bufféer, kött som inte är genomstekt, rå fisk, råa skaldjur och orenat vatten är saker som ökar risken att drabbas av en infektion i magen eller tarmarna.
Det kan kännas frustrerande med sjukdomar som stör semestern, och man vill snabbt bli frisk. De flesta infektioner går över av sig själva, men trots det är det i många länder vanligt att skriva ut antibiotika ändå.
– När vi reser ökar risken att utsättas för bakterier och andra mikroorganismer än vad vi är vana vid. Det betyder inte att antibiotika är lösningen. Det är problematiskt när antibiotika används i onödan, eftersom det bidrar till att bakterier blir resistenta. Det gör att framtida livsnödvändiga behandlingar blir svårare eller omöjliga att genomföra, säger Therese Thunberg, som är biträdande smittskyddsläkare samt ordförande för Strama i Region Västerbotten. Strama arbetar för att motverka antibiotikaresistens.
Resistenta bakterier är vanliga på många av våra vanligaste resmål. Det senaste året har resistenta tarmbakterier ökat kraftigt i Europa, men de förekommer även i Sverige.
Västerbotten bäst i landet
En viktig del av att förhindra antibiotikaresistens handlar om att inte använda antibiotika i onödan, samt att använda rätt sorter i förhållande till infektionen.
– I Sverige har vi jobbat hårt för att minska vår användning av antibiotika, och har ett mål om att inte skriva ut mer fler än 250 recept per 1 000 invånare. I Västerbotten har vi lägst förskrivning i hela landet, men även vi behöver jobba för att säkerställa att vi ger rätt typ av antibiotika till rätt patient, säger Therese Thunberg.
Region Västerbotten är en av fyra regioner som klarar målet.
Bästa skyddet – undvik att smittas
Det går att minska risken att smittas på resan.
– Ät väl genomstekt eller kokt mat, och undvik råa skaldjur, rå fisk eller mat som har stått framme länge. Välj gärna vatten som köps på flaska. Och så är det som vanligt viktigt att vara noga med handhygienen och att tvätta händerna regelbundet, säger Therese Thunberg.
Sjukvårdsrådgivning på resan
Det går att få sjukvårdsrådgivning från 1177 även utomlands. Då gäller telefonnummer +46 771-11 77 00. De kan hjälpa till att bedöma symtom, ge råd om vad man kan göra själv och om man bör söka vård.
Läs mer om antibiotika på utlandsresan på 1177.se
Mer information
Therese Thunberg
Biträdande smittskyddsläkare och ordförande i Strama Västerbotten
Region Västerbotten
070-274 65 33
Presskontakt
Anna Holmström
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-068 91 30
Ämnen
Regioner
Mediebank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän, politiker och byggnader. Till mediebanken