Gå direkt till innehåll
Undvik antibiotika vid turistdiarré

Pressmeddelande -

Undvik antibiotika vid turistdiarré

Det är inte ovanligt att drabbas av så kallad turistmage på utlandsresan. Det är i de flesta fall helt ofarligt och går oftast över av sig själv. Om man tar antibiotika mot diarré blir man mer mottaglig för resistenta bakterier.

Antibiotika bryter ner även de normala bakterier man har i tarmen och då blir risken större att resistenta bakterier får fäste. Att bära resistenta bakterier i tarmen är för de allra flesta helt ofarligt. Om man är frisk och inte heller tar antibiotika efter hemkomsten försvinner dessabakterier oftast naturligt inom ett halvår.

Resistenta bakterier
Även om man inte själv får besvär av de bakterier man bär med sig hem, så riskerar andra i omgivningen att drabbas. Resistenta bakterier är än så länge vanligare utomlands, men det är ett växande problem också i Sverige.

– Det är en samhällsfråga. Personer som är mer mottagliga riskerar att bli svårt sjuka om fler i samhället bär resistenta bakterier, säger Martin Angelin, infektionsläkare och ansvarig för vaccinationsmottagningen vid infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus.

För att undvika att drabbas av magproblem ska man vara noga med att tvätta händerna, dricka vatten från flaska och undvika att äta mat som stått framme. Om man ändå drabbas av turistdiarré är det för de allra flesta oftast ingen fara, men det är viktigt att få sig vätska i tillräcklig mängd.

– På 1177.se finns många bra råd inför och under resan, berättar Martin Angelin.

Antibiotika sällan nödvändigt
Det kan kännas frustrerande att semestern störs av sjukdomar och man vill snabbt bli frisk. Oavsett symptom är det inte ovanligt att man får flera olika typer av mediciner utskrivna om man uppsöker läkare utomlands. Det är inte alls säkert att alla mediciner är nödvändiga att ta. Förskrivningen av antibiotika är generellt sett högre utomlands än i Sverige.

– Det finns en annan behandlingskultur i andra länder, förklarar Martin Angelin.

– Synen på antibiotikaanvändning ska inte förändras när man är utomlands. Jag tycker att man ska vara skeptisk om en läkare skriver ut antibiotika mot enklare infektioner, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

För några år sedan var det inte ovanligt att man fick antibiotika utskrivet i Sverige inför en utlandsresa att ta vid besvärligare turistdiarré. Numera görs det endast för personer som verkligen behöver det, till exempel om man har nedsatt immunförsvar eller svår tarmsjukdom.

– I Sverige har vi arbetat hårt för att minska antibiotikaanvändningen. Antibiotika ska bara användas när det verkligen är nödvändigt, säger Stephan Stenmark.

Martin Angelin och Stephan Stenmark vill därför uppmana alla att fundera en extra gång över om medicinen man får utomlands verkligen är nödvändig, och att aldrig köpa antibiotika receptfritt på apotek, vilket finns tillgängligt i vissa länder.

Mer information
Martin Angelin, infektionsläkare vid Norrlands universitetssjukhus och doktorand vid Umeå universitet, 090-785 23 06 eller martin.angelin@umu.se

Fler råd inför resan
På 1177 Vårdguidens tema om reseråd och vaccinationer finns tips och råd inför resan med små barn och råd för den som är gravid, är sjuk eller använder läkemedel. Där finns också information om vad som gäller kring vård utomlands, information om olika sjukdomar och en vaccinationsguide. Adressen är 1177.se/resa

Sjukvårdsrådgivning från utlandet
Ring telefonnumret + 46 771 11 77 00 när du är utomlands och vill komma i kontakt med 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning. För samtal till texttelefon när du är utomlands, ring + 46 771 11 77 99.

Tips! Genom att sms:a RÅD till 711 60, så får du telefonnummer och länkar till 1177 Vårdguiden direkt i din mobil.

Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige